Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Picture


Μετά το συνέδριο του Βερολίνου (13 Ιουν.-13 Ιουλ. 1878) που αναθεωρούσε τη δυσμενή για την Ελλάδα συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (3 Μαρτίου 1878 -δημιουργία της μεγάλης Βουλγαρίας) η ελληνική  κυβέρνηση άρχισε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Οθωμανική Πύλη για τη βελτίωση των ελληνικών συνόρων (Αμβρακικός-Παγασητικός)
Η Τουρκία ήταν η ηττημένη του Ρωσοτουρκικού πολέμου που προηγήθηκε και η συγκυρία θεωρούνταν ευνοϊκή. Μετά από μία τριετία εντατικών διαβουλεύσεων υπογράφηκε η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (28 Μαρτίου 1881)

Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης ήταν το αποτέλεσμα διμερούς διάσκεψης μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που συνομολογήθηκε τελικά ως συμφωνία στην τελευταία συνεδρίαση όπου και καθορίστηκε μεταξύ των δύο Βασιλείων η γραμμή των νέων συνόρων. Η Συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα ιστορική για την Ελλάδα γιατί δικαίωσε ένα όνειρο αιώνων. 

Η τελική απόφαση  παραχωρούσε στην Ελλάδα την Θεσσαλία πλην της Ελασσόνας και από την Ήπειρο μόνο την περιοχή της Άρτας. Ο ποταμός Άραχθος ορίζεται ως σύνορο του Ελληνικού κράτους. Έτσι στις 24 Ιουνίου του 1881 οι Τούρκοι αποχωρούν από την Άρτα προς την Τουρκοκρατούμενη Ήπειρο. Στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας διατηρείται Τουρκικό φυλάκιο τελωνείο. Ειδικά για την περιοχή του Αμβρακικού για να αποφευχθούν εμπλοκές , αποφασίστηκε να καταργηθούν κάθε είδους οχυρώσεις στην είσοδο του κόλπου , ενώ η ναυσιπλοΐα θα ήταν ελεύθερη μέσα σε αυτόν. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση στις 26 Μαρτίου και η προφορική αποδοχή της από ελληνικής πλευράς έγινε στις 31 Μαρτίου 1881.

 Τα νέα εδάφη είχαν έκταση 13.300 τ.χλμ και πληθυσμό περίπου 285.000 ανθρώπους.

Έτσι με πρώτη πόλη την Άρτα στις 23 Ιουνίου (κάτω από ενθουσιώδεις επευφημίες των Ελλήνων κατοίκων) και τελευταία τον Βόλο στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματωθεί και η εγκατάσταση των ελληνικών αρχών σε όλες τις περιοχές. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί κοινή θριαμβική περιοδεία του Βασιλιά Γεώργιου και του Πρωθυπουργού Κουμουνδούρου που θα δώσουν την δυνατότητα στον κόσμο της περιοχής να εκδηλώσει την χαρά του ύστερα από μια αγωνιώδη τριετή αναμονή. Η ενσωμάτωση των νέων εδαφών στο ελληνικό κράτος ήταν ένα αναμφισβήτητα θετικό γεγονός που καθιστούσε τη χώρα ισχυρότερη αφού συν τοις άλλοις οι νέες περιοχές θεωρούνταν εύφορες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου