Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου της θεωρητικής κατεύθυνσης σε λίγο καιρό θα βρεθούν μπροστά στη βάσανο της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Και το ερώτημα πάντα αμείλικτο: «Ποιες σχολές έχουν προοπτική;». Σε μια χώρα που η ανεργία τείνει να ξεπεράσει το 28% και στους νέους 18 εως 35 ετών φλερτάρει με το 65%, η απάντηση είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες .

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας νέος για τη σωστή επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων, είναι να αποκτήσει αυτογνωσία, να μάθει ποιος είναι, τι θέλει και τι μπορεί να κάνει. Να είναι σίγουρος για τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις, τα ταλέντα του, διερευνώντας παράλληλα τις ικανότητες και τις δεξιότητές του. Το δεύτερο βήμα είναι η διερεύνηση του κόσμου της εργασίας, των συνθηκών και αμοιβών, του περιεχομένου, της ιεραρχικής ανέλιξης και κυρίως των προοπτικών των επιμέρους επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας. Το οικογενειακό περιβάλλον και η παράδοση, βαρύνουν επίσης κατά περίπτωση στην πλάστιγγα των επαγγελματικών επιλογών. Συχνά το επάγγελμα του πατέρα, της μητέρας, η οικογενειακή επιχείρηση, είναι ένα καλό εφαλτήριο για το επαγγελματικό μέλλον των νέων, με την προϋπόθεση βέβαια πως του ταιριάζει. Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω θα εστιάσουμε στις σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης που κατά τη γνώμη μας είναι ακόμα ελκυστικές στον καιρό της κρίσης και προσφέρουν ανοιχτούς ορίζοντες.
 Kαλό τμήμα είναι εκείνο των διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ένα τμήμα με άριστες κατευθύνσεις και με αρκετά μαθήματα που αφορούν το δίκαιο, κυρίως το διεθνές. Πολύ καλές επιλογές με διεξόδους προσφέρει η Νομική, η Φιλολογία και η Ψυχολογία. Στη Φιλολογία ο διορισμός είναι πολύ δύσκολος όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει όμως η δυνατότητα να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές από δημοτικό μέχρι τις τάξεις του λυκείου ( μια δυνατότητα που δεν σου τη δίνουν τα τμήματα δασκάλων και νηπιαγωγών ), επίσης μπορείς να εργαστείς σε φροντιστήρια, καθώς και να συνεργαστείς με εκδοτικούς οίκους. Ακόμη μπορείς μέσω μεταπτυχιακού τίτλου να ανοίξεις την πόρτα και σε σπουδές που εμπεριέχουν την επικοινωνία.Παράλληλα, μπορείς μέσω μεταπτυχιακού να ασχοληθείς και με την ειδική αγωγή. 
Στα νομικά επαγγέλματα, η δικηγορία παρουσιάζει ακόμη υψηλότερο κορεσμό από ότι παλιότερα. Σχετικά καλύτερη είναι η κατάσταση στους τομείς του εμπορικού, του ναυτιλιακού, του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών. Ευνόητο είναι ότι, εφ’ όσον ένας απόφοιτος νομικών σπουδών πετύχει στις εξετάσεις για τους κλάδους των δικαστών και των εισαγγελέων, το επαγγελματικό του μέλλον είναι διασφαλισμένο και μάλιστα σε επαγγέλματα υψηλού κύρους και ικανοποιητικών αποδοχών. 
 Οι σχολές ψυχολογίας έχουν ακόμη την τιμητική τους από τους νέους που κάθε χρόνο δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι πρέπει να πετύχουν υψηλές επιδόσεις καθώς οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται στα 17.000-18.000 μόρια στα 4 τμήματα Ψυχολογίας που διαθέτουν τα ελληνικά ΑΕΙ. Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, ψυχιατρικά τμήματα, ερευνητικά κέντρα, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης αναπήρων, θεραπευτικές κοινότητες, σχολεία, στο στρατό, σε σωφρονιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες, οικοτροφεία, βιομηχανικές επιχειρήσεις (εργασιακοί ψυχολόγοι). Ακόμα στη Διαφήμιση και το Marketing, αποκτώντας ενδεχομένως μεταπτυχιακή ειδίκευση στα αντικείμενα αυτά. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους γραφείο, συμβουλευτικό κέντρο κ.α.
Στο Δημόσιο, σε ψυχιατρικά τμήματα, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στις συγκοινωνίες, στον στρατό, στην αστυνομία, γενικά σε κάθε τομέα ή δραστηριότητα της ανθρώπινης ζωής. Ο κυριότερος χώρος απορρόφησης των ψυχολόγων μέχρι τώρα ήταν ο χώρος της Υγείας, αλλά τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν καθώς ο χώρος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και άρα δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα απασχόλησης για τους νέους ψυχολόγους. Για τους λόγους αυτούς οι περισσότεροι πτυχιούχοι προτιμούν να ανοίγουν δικά τους γραφεία ή να συνεταιρίζονται με συναδέλφους τους ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας.
Καλή επαγγελματική διέξοδο και στο δημόσιο προσφέρουν μεταξύ των άλλων τα εξής τμήματα:
Του Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής στον Βόλο και Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη, των οποίων οι απόφοιτοι διορίζονται ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα ειδικά σχολεία.


8 σχόλια:

  1. για την σχολη βαλκανικων και σλαβικων σπουδων στην θεσσαλονικη ποια ειναι η γνωμη σας.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω μια μικρη συμβουλή φέτος ειναι η τελευταία χρονια στο Λύκειο και δν έχω βάλει ακόμα έναν σκοπό δν ξέρω ...είχα σαν πρώτη ιδεα ψυχολογία και μετα δασκάλα ... ...ααα και το άλλο ειναι οτι έχω πολλά κενά και δν πιστεύω πως θα τα καταφέρω χωρίς ιδιαίτερα ...αλλα έχω και τν φόβο πως αν πάω ιδιαίτερα μετα μπορεί να αποτυχω και θα απογοητεουν οι γονείς μ ... Τι να κανω να πάω ιδιαίτερα και οτι ειναι να γίνει ας γίνει η να προσπαθήσω νε τις δικές μ δυνάμεις και μετα αν ειναι να συνεχίσω σε ιδιωτικό ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πας ιδιαιτερα και να συνεχισεις σε ιδιωτικο μετα ..Βοηθάνε πολύ τα ιδιαιτερα ..εχω πειρα, πιστεψε με :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι γνώμη έχετε για το τμήμα Σλάβικων Σπουδών; Έχει επαγγελματική αποκατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμενα εδω και τρια χρονια ονειρο μου ειναι η νομικη,αλλα τωρα που ειδα το τμημα ευρωπαικων σπουδων,θελω να σας ρωτησω,τι προσφερει..Τι γινεσε,με λιγα λογια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για να γίνεις ψυχίατρος πρεπει να παρεις θεωρητικη ή θετικη κατευθυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θετική κατευθυνση σίγορα. Είναι βλέπεις κλάδος της ιατρικής

      Διαγραφή