Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΤΣΙΛΕΡ.Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΠΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ


Τα έργα του Τσίλερ τα συναντούμε γύρω μας.
 Το Εθνικό Θέατρο, 
το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο,
 το «Ιλίου Μέλαθρον»,
 τα Μέγαρα Μελά, Όθωνα Σταθάτου,
Δεληγιώργη, Καλλιγά, Ψύχα και Πεσμαζόγλου.
 Ακόμα, το Γερμανικό και Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, τα ξενοδοχεία «Μπάγκειον» και «Αλέξανδρος»,
 το θερινό βασιλικό παλάτι στο Τατόι,
 το Χημείο, τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων
η έπαυλη στο κτήμα Συγγρού και τόσα άλλα. Αλλά και στα κτήρια που δεν υπάρχουν σήμερα: το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά, που γκρεμίστηκε το 1940, και το Θέατρο Ζακύνθου, το οποίο καταστράφηκε το 1953 από τον Εγκέλαδο. 
Ο Τσίλερ επέβλεψε, επίσης, την εκτέλεση των έργων του Χάνσεν, την Ακαδημία, το Ζάππειο, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ έκανε προτάσεις για τον εξωραϊσμό του Λυκαβηττού ως κέντρο αναψυχής των αστών Αθηναίων. Σε αυτόν οφείλεται και η δενδροφύτευση του λόφου. Ασχολήθηκε επίσης με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική (Φανερωμένη Αιγίου, Άγιος Αθανάσιος Πύργου, Αγία Τριάδα Πειραιώς και Άγιος Λουκάς Πατησίων).
Ο Γερμανός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, ερευνητής και φιλέλληνας ήρθε στην Αθήνα το 1861, με προτροπή του Δανού αρχιτέκτονα και δασκάλου του στη Βιέννη, Θεόφιλου Χάνσεν, ως αρχιτέκτονας-επόπτης για το κτίσιμο της Σιναίας Ακαδημίας
για να εγκατασταθεί κατόπιν οριστικά και να γίνει ο πιο παραγωγικός και δημοφιλής αρχιτέκτονας κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού. Η Ελλάδα τον κράτησε κοντά της, κι έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα. O σπουδαίος Γερμανός  αρχιτέκτονας, ήταν ο  κύριος εισαγωγέας των  εικαστικών τάσεων της Ευρώπης στη χώρα μας (κυρίως του νεοκλασικισμού) , ο οποίος, μελετώντας συγχρόνως προσεκτικά τα αρχαία μας μνημεία, πέρασε όλη αυτή τη γνώση στην αρχιτεκτονική. Διετέλεσε και καθηγητής στο Σχολείο των Τεχνών (1872).