Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ: Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ.

Συχνά στη λάσπη κρύβονται διαμάντια! Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η Κατερίνα Γώγου. Η ηθοποιός, η ποιήτρια, η κοινωνική αγωνίστρια, αλλά και ο άνθρωπος με τα αυτοκαταστροφικά πάθη που αρέσκονταν να ζει τη ζωή της στα άκρα!

Η ΕΛΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ

Ένα από τα συντακτικά φαινόμενα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που συνήθως δυσκολεύουν τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου είναι η έλξη του αναφορικού! Η φαινόμενο της έλξης αφορά τη σχέση ανάμεσα στην αναφορική αντωνυμία που εισάγει την αναφορική πρόταση και το προσδιοριζόμενο από την αναφορική πρόταση όνομα, που συνήθως είναι ένα ουσιαστικό!

Η ΓΕΡΟΥΝΔΙΑΚΗ ΕΛΞΗ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Η Γερουνδιακή έλξη είναι από τα αγαπημένα συντακτικά φαινόμενα των φιλολόγων που διδάσκουν Λατινικά. Πιο κάτω παραθέτουμε αναλυτικά τη θεωρία του συντακτικού αυτού φαινομένου της Λατινικής γλώσσας καθώς και παραδείγματα από το σχολικό βιβλίο.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: ΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΔΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΙΤΙΑ ( ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΘΡΑΚΙΩΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΟΥΛΟΥ ΠOΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ IMPERIUM)

O Σπάρτακος , ο Έλληνας δούλος- μονομάχος από τη Θράκη αποτελεί ένα από τα διαχρονικά σύμβολα αντίστασης των αδυνάτων κατά των ισχυρών, μια εμβληματική μορφή που ενσαρκώνει τoν αγώνα κατά της αδικίας, των κοινωνικών διακρίσεων και αποκλεισμών. Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή στη ζωή και το παράτολμο εγχείρημά του.