Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΛΕΥΚΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Μετά την συντριβή των Μακεδόνων και του βασιλιά τους Περσέα στη μάχη της Πύδνας (168 π. Χ) και ενώ ο  νικητής  Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος περιόδευε στην Ελλάδα, η ρωμαϊκή Σύγκλητος, αποφάσισε για την τύχη των Μακεδόνων και των Ηπειρωτών. 

Τη Μακεδονία, αφού της αφαίρεσε όλες τις κτήσεις στη Θράκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τη χώρισε σε τέσσερα ανεξάρτητα τμήματα υποτελή στη Ρώμη καταργώντας το βασιλικό πολίτευμα.
Αλλά εκείνοι που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στη νέα τάξη πραγμάτων της Ρώμης, ήταν οι Ηπειρώτες.
Ο Αιμίλιος Παύλος μετά το συνέδριο της Αμφίπολης το 167 π Χ, όπου ανακοίνωσε στους Μακεδόνες τις αποφάσεις της Συγκλήτου, ξεκίνησε να επιστρέψει στη Ρώμη, περνώντας από την Ήπειρο. Φθάνοντας εκεί στρατοπέδευσε στην Πασσαρώνα, όπου ήρθε σε επαφή με τον Ανίκιο Γάλλο, που στο μεταξύ είχε εξουδετερώσει κάθε αντίσταση των φιλομακεδονικών  φρουρών εναντίον των Ρωμαίων. Εκεί του ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Συγκλήτου η Ήπειρος είχε καθορισθεί σαν «ΛΕΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ» για το ρωμαϊκό στρατό(!!!)
Η εκτέλεση όμως της απόφασης αυτής ήταν περισσότερο βάρβαρη και απάνθρωπη από μια απλή διαρπαγή χρημάτων και άλλων λαφύρων σαν λεία πολέμου, γιατί κατέληξε στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 70 ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΜΟΛΟΣΣΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ 150.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ...
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ! Και κανείς δεν την αναφέρει, κανείς δεν τη ΘΥΜΑΤΑΙ!
Όπως γράφει ο αρχαίος ιστορικός Πολύβιος, για να πετύχει η επιχείρηση αυτή, έγινε αιφνιδιαστικά και ταυτόχρονα σε όλες τις ηπειρωτικές πόλεις, αλλά το κέρδος από μια τόσο μεγάλη καταστροφή (γενοκτονία...) ήταν ΜΗΔΑΜΙΝΟ! Γιατί τελικά ο κάθε λεγεωνάριος δεν πήρε περισσότερες από 11 δραχμές, μεγαλύτερης βέβαια αξίας από τις σύγχρονες, αλλά... ΓΙΑ 11 ΔΡΑΧΜΕΣ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΛΑΚΕΡΗ !!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου