Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

Στις μέρες της εθνικής μελαγχολίας που ζούμε, καλό είναι να θυμόμαστε τους εργάτες της τέχνης, και ιδιαίτερα της μουσικής, που με τις δημιουργίες και τις ερμηνείες τους ταξίδεψαν την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου! 



Ξεχωριστές είναι οι διεθνείς διακρίσεις του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Αμφότεροι έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τους επόμενους.
Η τεράστια επιτυχία και η παγκόσμια αναγνώριση του Ντέμη Ρούσσου αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι ένα πρόσωπο που κάνει τη διαφορά. Κινούμενος αποκλειστικά στο εξωτερικό, ο Vangelis «παίζει» χωρίς αντίπαλο στο κεφάλαιο αυτό. Διευρύνοντας τα όρια της ηλεκτρονικής μουσικής, έχει κάνει το όνομά του σεβαστό παγκοσμίως. Από το 1968, που ξεκίνησε τη διεθνή πορεία του με τους Aphrodite’s Child, μέχρι σήμερα εξελίσσεται διαρκώς και διευρύνει θεαματικά τον αριθμό των θαυμαστών του.
Η Νάνα Μούσχουρη έχει συμπληρώσει σαράντα πέντε χρόνια στην υπηρεσία του ποιοτικού ρεπερτορίου. Έχει ερμηνεύσει τραγούδια-σταθμούς, που έκαναν τεράστια επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι, ίσως, το μοναδικό εν ενεργεία όνομα με καριέρα στο χώρο του διεθνούς τραγουδιού, κάνοντας παντού διάσημη την Ελλάδα.
Η Βίκυ Λέανδρος, με την εντυπωσιακή καριέρα της, αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα γραφής. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν, σε ηλικία μόλις 13 ετών, το κορίτσι-θαύμα υπέγραφε ένα γερμανικό τραγούδι που λεγόταν «Μαχαίρι, Πιρούνι, Κουτάλι, Φως». Το πρώτο διεθνές Νο 1 single για τη Βίκυ Λέανδρος ήταν το περίφημο «Love is blue» από το Διαγωνισμό της Eurovision του 1967. Πέντε χρόνια αργότερα, κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Eurovision, με το κλασικό πλέον «Après toi», που έγινε μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της σε όλο τον κόσμο. Οι δίσκοι της ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 110 εκατομμύρια αντίτυπα.
Τέλος, άξια αναφοράς είναι η ιδιαίτερη εμπορική αναγνώριση του Γιάννη Χρυσομάλλη, ο οποίος κάνει σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις ΗΠΑ, όπου ζει από το 1973, ως Yanni και διακρίνεται στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής.
Ο Γιώργος Νταλάρας συνεργάστηκε με τον Sting, όπως είχε κάνει παλαιότερα και με άλλα κορυφαία ονόματα, όπως οι Paco de Lucia και Al di Meola.
Η Γλυκερία, μέσω των δισκογραφικών και live συνεργασιών με τη Νatasha Atlas και κυρίως με τον Τούρκο σταρ Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, κατάφερε να διαμορφώσει ένα διεθνές προφίλ.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη υπογράφει ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως εκείνη με τη διάσημη ξυπόλητη ερμηνεύτρια Cesaria Evora.
Ο Μάριος Φραγκούλης εδώ και πολύ καιρό «φλερτάρει» με επιτυχία με την αγορά του εξωτερικού, τόσο με συνεργασίες επιπέδου, όπως εκείνη με τη Madeleine Peyroux, όσο και σε δισκογραφικό πλαίσιο, ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο τα χνάρια του Δημήτρη Μητρόπουλου, της Μαρίας Κάλλας, της Αγνής Μπάλτσα και της Teresa Stratas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου