Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. (ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Είμαστε στο λυκαυγές του 21ου αι μ.Χ, με την επιστήμη να έχει κάνει άλματα, δίνοντας πειστικές εξηγήσεις για άλυτα ζητήματα αιώνων και ίσως θα θεωρούνταν λογικό οι σύγχρονοι άνθρωποι να έχουν απελευθερωθεί πλέον από προλήψεις, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, αλλά αυτό  δεν συμβαίνει. Εξαιτίας των αμέτρητων κινδύνων της καθημερινότητας και της αδυναμίας του, ο σύγχρονος άνθρωπος εξακολουθεί να είναι δέσμιος ανεξήγητων φόβων και να διαβλέπει κακοτυχίες, αποτυχίες, ασθένειες και ένα σωρό άλλα προσκόμματα σε κάθε του βήμα.


 Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι προλήψεις χαρακτηρίζουν τους αγράμματους και πως οι μορφωμένοι δεν έχουν τέτοιες «αδυναμίες», όμως αυτό ιστορικά διαψεύδεται. Όπως λέγεται, ο Σίγκμουντ Φρόυντ, αυτός ο μεγάλος στοχαστής που αντιπαρατέθηκε στη θρησκεία και στις προκαταλήψεις, κάθε πρωί χαιρετούσε το ίδιο πορσελάνινο κινέζικο αγαλματάκι της συλλογής του, που ήταν τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά του γραφείου του, πιστεύοντας ότι έτσι θα πάει καλά η μέρα του!

Και βέβαια, δεν ήταν και δεν είναι ο μόνος, έστω κι αν δύσκολα παραδέχεται κάποιος ότι πιστεύει σε τέτοια πράγματα. Ένας φοιτητής ρώτησε απορημένος κάποτε τον νομπελίστα Δανό φυσικό Nιλς Mπορ για ποιο λόγο είχε κρεμασμένο στην πόρτα του ένα πέταλο και ότι του ήταν αδύνατο να πιστέψει ότι ένας άνδρας όπως εκείνος πίστευε σε προλήψεις. Τότε, ο τελευταίος τον αποστόμωσε, απαντώντας: «H αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω. Φαίνεται, όμως, πως το πέταλο φέρνει τύχη, είτε εγώ το πιστεύω είτε όχι»!

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι πολλοί είναι εκείνοι που τρέμουν τις αρνητικές εξελίξεις στη ζωή τους εξαιτίας «περίεργων» και ανεξήγητων αιτιών ή που κυνηγούν την καλοτυχία με διάφορα τεχνάσματα. Και βέβαια αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που συνδέεται με το γνωσιολογικό επίπεδο του καθενός. Στον αθλητισμό έχουμε να κάνουμε με αμέτρητες προλήψεις, αφού μια μικρή λεπτομέρεια φτάνει και περισσεύει για να χαρίσει μια μεγάλη επιτυχία ή μια πικρή αποτυχία στον αγωνιζόμενο. Έχουμε ακούσει για ποδοσφαιριστές που φορούν  την ίδια φανέλα σε κάθε αγώνα, αφού θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο η ομάδα τους θα φτάσει στη νίκη ή ότι θα πετύχουν κάποιο γκολ, όπως είχε συμβεί και κάποια άλλη φορά στο παρελθόν.

 Ένα πολύ καλό παράδειγμα στο χώρο του αθλητισμού αποτελεί ο παλιός πολυνίκης προπονητής μπάσκετ, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος είχε διάφορα γούρια, όπως π.χ. το σακάκι του, που το φορούσε σε κάθε αγώνα και για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όντας πεπεισμένος ότι αυτό τον βοηθούσε κατά κάποιον τρόπο να πάρει το νικηφόρο αποτέλεσμα! 

Οι χαρτοπαίχτες, οι κυνηγοί, οι ψαράδες έχουν τα δικά τους γούρια. Η Τρίτη και 13 αποτελεί τη μέρα-εφιάλτη για τους προληπτικούς, μια άποψη που έχει επικρατήσει εδώ και αρκετούς αιώνες. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η ημέρα Τρίτη είναι η χειρότερη της εβδομάδας, διότι είναι η ημέρα που έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 (Τρίτη 29 Μαΐου).

Αντίδοτο σ’ όλα τα παραπάνω τα φυλαχτά, η μπλε χάντρα, το σκόρδο, το ξεμάτιασμα, το τίμιο ξύλο, το λαγοπόδαρο, το κοκκαλάκι της νυχτερίδας και άπειρα ακόμη.

Παρακάτω διαβάστε μερικές από τις πιο γνωστές προλήψεις που συγκεντρώσαμε:

- Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο σπίτι, θα πρέπει να βγαίνουμε από την πόρτα που μπήκαμε για να μη χαλάσουμε το... προξενιό.
- Κατά το θεμελίωμα ενός καινούριου σπιτιού, στο παρελθόν συνηθιζόταν η σφαγή ενός κόκορα, για να υπάρχει προκοπή.
- Αν σπάσει καθρέφτης, σημαίνει ότι θα έχετε επτά χρόνια γρουσουζιά!
- Τα τριαντάφυλλα πρέπει πάντα να τα προσφέρετε σε μονό άθροισμα ή ντουζίνα.
- Αν βρείτε στο δρόμο σας μαύρη γάτα ή νεκροφόρα, τότε θα έχετε άσχημη τύχη.
- Όταν φεύγει κάποιος που θέλετε να γυρίσει σύντομα, ρίξτε  πίσω του νερό.
- Δεν πρέπει να κόβετε τα νύχια σας Τετάρτη ή Παρασκευή και να λούζεστε την Κυριακή. Μάλιστα, υπάρχει και σχετικό στιχάκι, που λέει: «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μην λουστείς αν θέλεις να προκόψεις». Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι είναι απαγορευτικό να κόβονται τα νύχια το βράδυ. 
- Όταν έχετε φαγούρα στη μύτη θα φάτε ξύλο! Αντίστοιχα, όταν έχετε φαγούρα στη δεξιά παλάμη, θα πάρετε λεφτά και στην αριστερή, θα δώσετε.
- Χρήματα επίσης θα λάβετε και σε περίπτωση που σας χυθεί ο καφές (επίτηδες δεν θα πιάσει, μην προσπαθείτε!).
- Αν φοράτε τα ρούχα σας ανάποδα στο ύπνο, προστατεύεστε από τις κατάρες.
- Όταν πέφτουν τα παιδικά δόντια ενός παιδιού, λένε ότι πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια του σπιτιού για να είναι γερά τα νέα δόντια που θα βγουν.
- Είναι γρουσουζιά να μετράτε τα αστέρια, ωστόσο, όταν ένα αστέρι πέφτει, μπορείτε να κάνετε μια ευχή και αυτή είναι πιθανό να βγει αληθινή!

Πηγή:Δανειστήκαμε
 κάποια στιχεία από σχετική ανάρτηση της ιστοσελίδας: www.tempo.gr

3 σχόλια:

  1. Πετράν καλώς ορισες στις Χρυσομέλισσες, εμείς σε
    επισκεπτόμαστε τακτικά, καλώς όρισες λοιπόν κι εσύ τώρα στο σπιτικό μας!
    Να έχεις καλό καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη άντε ξανά στον αγώνα!
    Χαιρετισμούς από όλες τις μέλισσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σας βρήκα στην κυψέλη σας. Δεν πρόκειται να φύγω αν δε χορτάσω μέλι!Καλό καλοκαίρι και καλές αναρτήσεις! Εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται ουσιαστικά για το blog σας ενδιαφέρον να περπατήσει γύρω Καλή Χαιρετισμοί Εβδομάδα

    Mi nuevo blog:
    http://comprenderysaber.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή