Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι, χιλιοτραγουδισμένο, μαγευτικό, ερωτικό, γεμίζει με φως την ωραιότερη νύχτα του χρόνου, την πανσέληνο του Αυγούστου.Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Το διαφορετικό, δικό της χρώμα. Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της.
 

 Όσο για την αίσθηση ότι το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τόξο που διαγράφει η Σελήνη είναι μικρότερο και πιο κοντά στον ορίζοντα, οπότε μας φαίνεται πιο μεγάλο, αν και στην πραγματικότητα η Σελήνη το καλοκαίρι έχει μικρότερη φυσική διάμετρο απ' ότι τον χειμώνα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το καλοκαίρι ο ουρανός είναι πιο καθαρός, οι άνθρωποι βρίσκονται στην εξοχή ή στα μπαλκόνια τους με πιο χαλαρή διάθεση και παρατηρούν την πορεία του φεγγαριού στον ουρανό και το συγκρίνουν με ανθρώπινα κατασκευάσματα θαυμάζοντας το μεγαλείο της Δημιουργίας

 Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της. Εκείνη ελέγχει παλίρροιες, βροχές, ύδατα, πλημμύρες κι εποχές και ως εκ τούτου τη διάρκεια της ζωής. Η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη.  Η Σελήνη καταλαμβάνει σημαντική θέση στους μύθους, τις παραδόσεις και τις δοξασίες και του ελληνικού λαού.

Με τις νεράιδες και τα ξωτικά, όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές, να πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου τα δάση, για να σκορπίσουν έρωτα σε ότι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει. Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία τη Σελήνη Εκάτη. Τη λάτρευαν και την έτρεμαν. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας, άλλοι της Ήρας και του Περσέα κι άλλοι την ταύτιζαν με την Άρτεμη.
  

8 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον! Θα σε ακολουθώ και εγώ από εδώ και πέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς όρισες αστροσύννεφο στην παρέα μας να μας σηκώσεις λίγο πιο πάνω απ' τα γήινα επίπεδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα Πετρο!Κι εγω θα σ'ακολουθω απο δω και περα!!Καλως σας βρηκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς όρισες Αναστασία!Σ' ευχαριστώ πολύ για την εγγραφή σου στο Blog. Χαρά μας η παρουσία σου στην παρέα μας. Ελπίζω να τα λέμε μέσα από τα σχόλιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. από τους λίγους εναπομείναντες στην ...πόλη! Απλά δεν έχω φύγει ακόμα... είμαι κι εγώ σε πορεία αναχώρησης. Ακολούθησα τον μίτο της Αριάδνης από το blog της καλής μου φίλης Σμαραγδένιας. Καλό σε βρήκα λοιπόν. Ξέρω πως αυτή δεν είναι η πιό πρόσφατη ανάρτησή σου αλλά προτίμησα αυτή γιά το "ποδαρικό" μου. Καλό Αυγουστο λοιπόν μιά που είμαστε ακόμα στην αρχή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για την εγγραφή στο blog και για την επικοινωνία. Να μη χαθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλό Αύγουστο να έχουμε !! και το φεγγαράκι το λαμπρό του μήνα αυτού, να φωτίζει τα μονοπάτια μας ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Βασούλα. Πολύ ωραίο το σχόλιό σου.Καλό Αύγουστο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή