Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ)

To πρωί της 16ης Αυγούστου 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις 16 Αυγούστου ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ, σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Πρόεδρο της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και στον πρώτο της Αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιούκ. Την ίδια μέρα έγινε στο Κυβερνείο η υποστολή της αγγλικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής. Αργότερα, ορίστηκε ως μέρα εορτασμού της κυπριακής ανεξαρτησίας η 1η Οκτωβρίου.


Η ανεξαρτησία που δόθηκε στην Κύπρο ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών. Στα χρόνια 1955-59 διεξάγεται ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) με στόχο την απελευθέρωση από τους Άγγλους και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αποτέλεσμα του αγώνα ήταν οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το Φεβρουάριο του 1959.
Η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα που πήγαζαν από τις αδυναμίες του συντάγματος. Το σύνταγμα αυτό εμπεριέχει διαιρετικά στοιχεία που αποτέλεσαν εξαρχής εμπόδιο στην ομαλή πορεία και εξέλιξη του κράτους και ήταν η αιτία για τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους το 1963. Οι συγκρούσεις αυτές ονομάστηκαν διακοινοτικές ταραχές.
Το 1967 καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στην Ελλάδα η Χούντα. Το 1968, με την υποστήριξη της ελληνικής χούντας και με σύνθημα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, εμφανίζονται παράνομες οργανώσεις, οι οποίες επιτίθενται εναντίον της κυβέρνησης του Μακάριου. Αποκορύφωμα ήταν η ίδρυση και η βίαιη δράση της ΕΟΚΑ Β΄. Η συνομωσία κατέληξε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Το πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία στις 20 Ιουλίου 1974 να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους, εκδιώκοντας βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες του το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού.
Οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και απελευθέρωση του τόπου μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η Περίοδος της Αγγλοκρατίας

Το 1878 η Τουρκία αναγκάστηκε να παραχωρήσει την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία ως μέρος μιας συνθήκης μεταξύ τους. Οι Κύπριοι ήταν ευχαριστημένοι που απαλλάγηκαν από τους Τούρκους επειδή ευελπιστούσαν ότι η Βρετανία θα τους βοηθούσε να γίνουν μέρος της Ελλάδας. Οι Βρετανοί όμως δεν ήταν σύμφωνοι με αυτή την ιδέα, η ονομασία της οποίας ήταν Ένωσις και αυτό οδήγησε τους Ελληνο-Κύπριους να ξεκινήσουν μια εκστρατεία από επιθέσεις κατά των Βρετανών που διήρκεσε πέντε χρόνια.

Ανεξαρτησία

Το 1960 η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της. Ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Ωστόσο, το νέο σύνταγμα δεν λειτούργησε πολύ καλά. Εκείνο που απασχολούσε την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ήταν ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούσαν ακόμα την Ένωση με την Ελλάδα. Οι Τουρκοκύπριοι έθεταν εμπόδια στη ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας. Στο τέλος, ξέσπασαν συγκρούσεις και αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να ζουν ξεχωριστά από τους Ελληνοκύπριους σε δικές τους περιοχές.

Η Τουρκική Εισβολή

Τον Ιούλιο 1974 η δικτατορική Κυβέρνηση στην Ελλάδα, προσπάθησε να ανατρέψει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει ενώ μια βδομάδα αργότερα η Τουρκία εισέβαλε στο νησί.
Η Τουρκία ισχυριζόταν ότι είχε το δικαίωμα να εισβάλει στην Κύπρο με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεων η οποία υπογράφηκε με την ανεξαρτησία της νήσου. Η συνθήκη διασφάλιζε ότι η Κύπρος θα διατηρούσε το Σύνταγμα και την ανεξαρτησία της και θα απέκλειε οποιοδήποτε ενδεχόμενο Ένωσης ή διαίρεσης της. Αλλά όταν ακόμα η νόμιμη Κυβέρνηση επανήλθε, η Τουρκία διατήρησε τα στρατεύματα της στο νησί συνεχίζοντας την κατοχή στα εδάφη που εισέβαλε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ανέλαβε τον έλεγχο περισσότερων εδαφών ακόμα και όταν πραγματοποιούνταν συνομιλίες για εξεύρεση λύσης.
Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της εισβολής και περισσότερο από χίλιους αγνοείται η τύχη τους. Ένα τρίτο του πληθυσμού περίπου έχασε τις περιουσίες του.
Η Τουρκία μέχρι σήμερα ακόμα ελέγχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το 1983, ο αρχηγός των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε ότι το μέρος του νησιού υπό τουρκικό έλεγχο θα ανεξαρτητοποιείτο. Καμιά χώρα στον κόσμο πλην της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει άποψη για την υπόθεση της Κύπρου. Στα ψηφίσματα τους γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κύπρου.

6 σχόλια:

  1. Κοίτα, βρε. Όλοι θέλουν να βάλουν το χείρι τους στην Ελλάδα. Τώρα το έβαλε η Μέρκελ, έτσι, σιωπηλά... Το τρίτο μεγάλο πόλεμο χωρίς όπλα...

    Πολύ έμαθα με αυτό το άρθρο, ευχαριστώ.

    Και τσιπουράκι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα censurasigloXXI. Η μοίρα των αδυνάτων είναι αυτή. Φιλιά από Ελλάδα και ουζάκι!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλό μήνα εύχομαι, με ένα "σημάδι τιμής" (βραβείο) που σου προσφέρω, με ιδιαίτερη χαρά για την πολύτιμη γνώση μέσα από σπάνιες, κάποιες φορές, πληροφορίες!
    Να είσαι καλά φίλε Πέτρο.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα Xibalba . Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και το ζεστό μήνυμα. Σου εύχομαινα περνάς όμορφα και να κάνεις όνειρα για τη ζωή.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείς να "αποδεχθείς" το βραβείο από το blog μου, ακόμη κι αν δεν ακολουθήσεις, την ίδια διαδικασία...
    Τα Όνειρα είναι η μοναδική τροφή, της ψυχής μας!
    Γιαυτό και σε ευχαριστώ πολύ για την ευχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To blog σου είναι υπέροχο γεμάτο χρώματα, τέχνη, πρωτότυπες δημιουργίες και συνταγές. Η εξωτερική ομορφιά συμβαδίζει με την πνευματική καλλιέργεια, πράμα σπάνιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή