Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες (13 Σεπτεμβρίου) ενεννήντα ένα χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και από την απώλεια της Ιωνίας για τους Έλληνες μετά από αιώνες αδιάλειπτης ελληνικής παρουσίας στα παράλια της Μ.Ασίας από τα χρόνια του Α΄αποικισμού της αρχαιότητας (μέσα του 12ου -τέλη του 9ου αι. π.Χ).
Aκολουθεί ένα εκπληκτικό φιλμ ντοκουμέντο του George Magarian που αποτυπώνει με τρόπο ανάγλυφο τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν την κατάληψη και την πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τσέτες του Κεμάλ το Σεπτέμβριο του 1922 καθώς και την Οδύσσεια των προσφύγων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
 

Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο “Αμερικανικό Κολλέγιο” στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Tην ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη. Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 86 χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης.



4 σχόλια:

  1. Εκεί, στην Κωνσταντινουπόλη...
    Πολύ έμαθα χάρι σε σένα, ευχαριστώ και καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. censurasigloXXI Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και επειδή με παρακολουθείς σταθερά!Χαίρομαι όταν έρχονται τα μηνύματά σου από τόσο μακριά! Φιλιά και καφεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Es bueno recordar la historia para intentar no caer en los mismos desastres!
    Traduzco tu blog con google translate y..... no es muy bueno, pero una idea si puedo hacerme Je. Tengo la impresion de que te dedicas a la enseñanza, yo tambien soy del gremio!
    Gracias por pasarte y seguir mi blog, espero verte pronto por alli y no me gustaria defraudarte.
    te acompaño en tu aventura con blogger.
    Un saludo desde Madrid. España
    http://carmenbecares.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. carmen becares σ' ευχαριστώ πολύ για την εγγραφή σου στο blog μου και το μήνυμα από την ομορφη Μαδρίτη. Θα σε παρακολουθώ σταθερά και εγώ μέσα από τη μετάφραση της Google.φιλιά σε σένα και στην όμορφη Μαδρίτη.Adios seniorita!!!!

      Διαγραφή