Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΟΜΟ "ΠΡΟΦΙΛ" ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Καθώς η ανασκαφική έρευνα στον τάφο της Αμφίπολης φτάνει στο τέλος της, κορυφώνεται η αγωνία για τον πιθανό ένοικο του τάφου, ο οποίος λόγω του μεγέθους του, της μεγαλοπρέπειάς του και των μοναδικών ευρημάτων δεν θα μπορούσε να είναι ένας κοινός θνητός! Ακολουθεί ένα σύντομο προφίλ των πιο πιθανών ενοίκων! 



Πρώτη πιθανή ένοικος η βασίλισσα και μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα.


Ήταν η δευτερότοκη κόρη του Νεοπτόλεμου, βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, και γεννήθηκε το 373 π.Χ στην Πασσαρώνα, την πρωτεύουσα του βασιλείου.
Έμαθε τα ιερατικά μυστικά στο Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο και υπηρέτησε για χρόνια, ενώ ήταν μυημένη και στα Βακχικά Μυστήρια.
Ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φίλιππο Β' .


Το όνομα Ολυμπιάδα της δόθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, ύστερα από την νίκη του Φιλίππου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.Χ.
Υπήρξε η νόμιμη γυναίκα του Φιλίππου και μοναδική βασίλισσα των Μακεδόνων.
Έζησε μαζί του είκοσι χρόνια (375 π.Χ.-337 π.Χ.).
Ως αφοσιωμένη μητέρα, είχε τάξει τη ζωή της σε ένα μόνο σκοπό και τον υπηρετούσε με πάθος: πώς θα εξασφάλιζε για το γιο της τη διαδοχή του θρόνου της Μακεδονίας μέσα στη δίνη των μηχανορραφιών και δολοπλοκιών στην αυλή της Πέλλας.


Η απροσδόκητη και θλιβερή αγγελία του θανάτου του γιου της, το 323 π.Χ., τη συνέτριψε.
Δε θέλησε ποτέ να δεχτεί πως ο Αλέξανδρος πέθανε από φυσιολογικό θάνατο και θρηνούσε ακόμα που μάθαινε ότι έμενε άταφος στη Βαβυλώνα επί δύο χρόνια, εξαιτίας των άγριων αγώνων διαδοχής των στρατηγών του.

Δεύτερος πιθανός ένοικος ο ναύαρχος Νέαρχος.



Ο Νέαρχος συνδέθηκε με φιλία με τον Μέγα Αλέξανδρο ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Είχε σταλεί μάλιστα εξορία στην Αμφίπολη από το Φίλιππο Β’ (πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου) μαζί με ομάδα στενών φίλων του Αλεξάνδρου ως τιμωρία για παράπτωμα του Αλεξάνδρου που εξόργισε το βασιλιά πατέρα του.



Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Αλεξάνδρου (334-323 π.Χ.), η οποία τον οδήγησε στην κατάκτηση της Ανατολής, ο Νέαρχος ήταν ο αρχηγός του στόλου. Τα έτη 326-325 π.Χ. ο Νέαρχος ανέλαβε εξερευνητική αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό, από τον Υδάσπη ποταμό στη δυτική Ινδία ως τον Περσικό Κόλπο, ακολουθώντας κατά αντίθετη διεύθυνση του ρου του Ευφράτη ως τη Βαβυλώνα.
Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να βρεθεί θαλάσσια οδός από το Δέλτα του Ινδού ως τον Περσικό Κόλπο και τις εκβολές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη.
Το ταξίδι του ο Νέαρχος το περιέγραψε σε ένα λεπτομερειακό χρονικό με τον τίτλο «Παράπλους»



Η κάθοδος του Ινδού ποταμού από το στόλο του Μ. Αλεξάνδρου με το ναύαρχο Νέαρχο και το μεγάλο ταξίδι από τις εκβολές του Ινδού ποταμού μέχρι τον Περσικό Κόλπο αποτελούν μια απ' τις μεγαλύτερες εποποιίες του Αρχαιοελληνικού Ναυτικού. Ο Αλέξανδρος διόρισε το Νέαρχο Σατράπη της Λυκίας και της Παμφυλίας δίνοντάς του ισχυρή μακεδονική φρουρά για την προστασία των περιοχών. Έπειτα από το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο Νέαρχος παρέμεινε στην αρχηγία του στόλου, ωστόσο παρέδωσε την διοίκηση της Λυκίας στον Αντίγονο.

Τρίτος πιθανός ένοικος ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος.


Ο Κάσσανδρος ( 358 ή 350 – 297 π.Χ. ) ήταν ένας από τους Επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος του Αντίπατρου και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα που σχετίζονται με τη βασιλεία του είναι η ίδρυση της Θεσσαλονίκης. Μικρός είχε παρακολουθήσει τα μαθήματα του Αριστοτέλη μαζί με τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα. Ο Κάσσανδρος δεν ακολούθησε τον στρατό του Αλεξάνδρου, αλλά έμεινε στην Μακεδονία στο πλευρό του Αντίπατρου. Μετά τους εξοντωτικούς πολέμους των επιγόνων, ο Κάσσανδρος, υπ’  αριθμόν ένα εχθρός της Ολυμπιάδας, έγινε κυρίαρχος στρατηγός στη Μακεδονία. Η Ολυμπιάδα, βλέποντας να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του εγγονού της, Αλεξάνδρου Δ’, εγκαταλείπει την Ήπειρο και εκστρατεύει στη Μακεδονία.
Ο Κάσσανδρος, απασχολημένος την εποχή εκείνη στην Αθήνα, κατευθύνεται εναντίον της Ολυμπιάδας, η οποία καταφεύγει στην οχυρωμένη παραθαλάσσια πόλη του Θερμαϊκού κόλπου Πύδνα, έχοντας μαζί της το μικρό Αλέξανδρο Δ´, τη Ρωξάνη, τη Θεσσαλονίκη και πολλούς πιστούς της.
Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία η Ολυμπιάδα συνθηκολόγησε για να σώσει τον εγγονό της. Ο Κάσσανδρος, αθετώντας την υπόσχεσή του, έβαλε τους ανθρώπους του να τη σφάξουν.

Τέταρτος πιθανός ένοικος η σύζυγος του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη.


Η Ρωξάνη ήταν η πανέμορφη κόρη του Οξυάρτη, το φρούριο του οποίου κατέλαβε ο Αλέξανδρος. Η περιοχή αυτή έγινε στην συνέχεια το ελληνιστικό βασίλειο της Βακτριανής. Ο γάμος, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ήταν αποτέλεσμα σφοδρού έρωτα του Αλέξανδρου για την πανέμορφη Ρωξάνη, ενώ άλλες πηγές λένε ότι ο γάμος έγινε από πολιτική σκοπιμότητα. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένας συνδυασμός και των δύο – καθώς εξάλλου το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Ο γιος του Αλέξανδρου γεννήθηκε στη Βαβυλώνα το 323 , όταν εκείνος ήταν πλέον νεκρός. Έτσι ο γιος του, που ονομάστηκε Αλέξανδρος ο Δ,’ ανακηρύχθηκε βασιλιάς μαζί με τον θείο του, Αρριδαίο. Η Ρωξάνη με το γιο της γύρισαν στη Μακεδονία και κατέφυγαν στην Ήπειρο που ζούσε εκεί η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Ρωξάνη και ο γιός της Αλέξανδρος έπεσαν τελικά θύματα της θηριώδους εξουσιομανίας του Κάσσανδρου.
Ο οποίος φυλάκισε στην Αμφίπολη τη Ρωξάνη και το γιό της Αλέξανδρο, όπου με διαταγή του το 311 π.Χ. δολοφονήθηκαν.
Όμως τα σώματά τους εικάζεται ότι δεν τάφηκαν με τις δέουσες τιμές καθότι ήταν εχθροί του Κασσάνδρου.

Πέμπτος πιθανός ένοικος ο αδελφικός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου Ηφαιστίωνας.


Ο Ηφαιστίωνας υπήρξε Μακεδόνας στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα παιδικά του χρόνια. Υπηρέτησε τον Αλέξανδρο με αφοσίωση και ζήλο, αλλά και εκείνος τον τίμησε με πολλά αξιώματα. Οι ίδιοι παρομοίαζαν τη φιλία που τους συνέδεε με αυτή του Πατρόκλου και του Αχιλλέα, όπως περιγράφεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Στην εκστρατεία στην Ασία ο Ηφαιστίων ανήκε στο επίλεκτο σώμα των Εταίρων, των σωματοφυλάκων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 330 π.Χ. μάλιστα ορίστηκε μαζί με τον Κλείτο αρχηγός του ιππικού τμήματός τους. Τέθηκε επικεφαλής πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σημερινό Αφγανιστάν και Πακιστάν. Το 324 π.Χ. ονομάστηκε χιλίαρχος και αναδείχθηκε δεύτερος στην εξουσία μετά τον Αλέξανδρο. Από τα Σούσα ο Ηφαιστίων ακολούθησε τον Αλέξανδρο στα Εκβάτανα, όπου πέθανε ξαφνικά από πυρετό στη γιορτή των Διονυσίων. Ο θάνατός του προξένησε τεράστια λύπη στον Αλέξανδρο. Όπως αναφέρει ο Αρριανός, ο Αλέξανδρος έμεινε τρεις ημέρες χωρίς τροφή θρηνώντας ή μένοντας βουβός δίπλα στον νεκρό φίλο του και διέταξε να σβήσει το ιερό πυρ στους ναούς όλης της χώρας (όπως απαιτούσε το περσικό έθιμο, όταν πέθαιναν οι βασιλείς της Περσίας). Κατόπιν ο νεκρός μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα. Εκεί, με βάση την απάντηση του αιγυπτιακού μαντείου του Άμμωνα Δία ότι έπρεπε να αποδοθούν στον Ηφαιστίωνα θυσίες που άρμοζαν σε ήρωα, κατασκευάστηκε ένα μεγαλοπρεπές μνημείο πυράς, το οποίο κόστισε 10.000 τάλαντα. Μετά την τελετή καύσης του νεκρού και τις θυσίες που θύμιζαν την επικήδεια τελετή που οργάνωσε ο Αχιλλέας προς τιμήν του Πατρόκλου στην Ιλιάδα, ο Αλέξανδρος προσέφερε τις πρώτες σπονδές στον ηρωοποιημένο φίλο του. Το πένθος του Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα έγινε αντικείμενο πολλών διηγήσεων κατά την αρχαιότητα.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.newsbomb.gr/ellada/politismos/story/493022/amfipoli-poia-itan-i-mitera-toy-megaloy-alexandroy--i-thryliki-olympiada
http://www.kathimerini.gr/783280/article/epikairothta/ellada/o-ale3andros-h-olympiada-h-rw3anh-kai-alloi-ypoyhfioi-sthn-amfipolh
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1

2 σχόλια:

  1. Για τα τελευταία χρόνια και για το θάνατο του Νέαρχου δεν γνωρίζουμε τίποτα. Θεωρώ κάπως απίθανο ότι οι οικείοι του, οι κληρονόμοι του, είχαν τη δυνατότητα να του ανεγείρουν ένα τέτοιο δαπανηρό ταφικό μνημείο.
    Η Ολυμπιάδα πέθανε ατιμωτικά. Θα ξόδευε μια απίθανη περιουσία ο Κάσσανδρος για να τη θάψει. Απίθανο.
    Η Ροξάνη κι ο μικρός Αλέξανδρος Δ' πέθαναν από δηλητήριο. Δηλαδή, ο θάνατός τους μπορεί να ανακοινώθηκε ως τραγικό αλλά εντελώς τυχαίο γεγονός (σίγουρα όχι ως προμελετημένη δολοφονία). Σ' αυτή την περίπτωση, ο Κάσσανδρος δεν αποκλείεται να προχώρησε σε μεγαλοπρεπή κηδεία και μεγαλειώδη τάφο - για τα μάτια του κόσμου. Αλλά γιατί στην Αμφίπολη κι όχι στις Αιγές ;
    Τέλος, μήπως πρόκειται για τον τάφο του ίδου του Κάσσανδρου ; Είχε ξεκινήσει μια νέα δυναστεία, οι διάδοχοί του (τα παιδιά του) θα ήθελαν να προσδίδουν ειδική αναγνώριση κι αίγλη στον πρώτο βασιλιά αυτής της δυναστείας. Εγκατέλειψαν τις Αιγές της παλιάς δυναστείας και στράφηκαν στην Αμφίπολη.

    Η σκαπάνη θα δείξει...
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ λογικές σκέψεις και επισημάνσεις! Οψόμεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή