Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΠΕΝΤΕ ΣΚΟΥΠΙΩΤΙΚΕΣ (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι θύμησες από τα παιδικά μας χρόνια δεν συνδέονται μόνο με την όραση και την ακοή αλλά και με την όσφρηση και τη γεύση. Ίσως οι μυρωδιές και οι γεύσεις από τα φαγητά της γιαγιάς να είναι βαθύτερα χαραγμένες κι από την ίδια τη μορφή της. Αγνά υλικά της μάνας ηπειρώτικης γης ανακατεμένα στον τέντζερη ή στην τάψα με μεράκι και πατροπαράδοτη μαστοριά γέμιζαν όλο το μαγερειό με μυρωδιές και αρώματα που κουβαλούμε ακόμα μέσα στα κασελάκια του μυαλού και της καρδιάς μας. Εκείνες τις μυρωδιές και τις γεύσεις προσπαθώ να ξαναζωντανέψω με τις παρακάτω πέντε συνταγές. Όποιος, όποια τις δοκιμάσει και πετύχουν ας μου στείλει και μένα το μερτικό μου για τη συνταγή.
  
  Γομίδια ή γουμίδια: (τηγανητά λάχανα)
Εύκολο και γρήγορο φαΐ από διάφορα λάχανα και χόρτα (λάπατα, ζόχια, σπανάκια, τσουκνίδια) τόσα όσα να χωράνε σε ένα μεγάλο τηγάνι.
  Υλικά: 1 φλυτζάνι λάδι, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, αλάτι, πιπέρι (μαύρο και κόκκινο), ρίγανη.
  Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα λάχανα και τα χοντροκόβουμε σε ένα σουρωτήρι. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια που κι αυτά τα έχουμε χοντροκόψει και μετά ρίχνουμε τα κομμένα λάχανα και τα ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστούν κι αυτά με το λάδι για λίγα λεπτά. Μετά προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη και πιπέρι (μαύρο και κόκκινο) Συμπληρώνουμε λίγο νεράκι αν χρειάζεται (θα βγάλουν και τα λαχανικά από μόνα τους) ίσα ίσα για να βράσουν. Τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μείνουν μόνο με το λάδι τους, περίπου για 30΄.
    
  2) Λαχανοκεφτέδες:
Υλικά: 1/2 κιλό σπανάκι, 300 γραμμάρια σέσκουλα, 1 πλόχερο τσουκνίδια, 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, 2-3 πράσα, 1 ματσάκι άνηθο, 1 φλυτζάνι αλεύρι, 4 αυγά, 1 φλυτζάνι λάδι, αλάτι, λίγο πιπέρι ή ρίγανη. 
 Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε. Τα αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο ρίγανη και λίγο μαύρο πιπεράκι και τα τρίβουμε ώσπου να “στραγγίσουν”. Αφού στραγγίσουν τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά, το λάδι, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά. Σε καυτό λάδι ρίχνουμε μια-μια κουταλιά σούπας από το μείγμα και μόλις αρχίζουν να ροδίζουν οι κεφτέδες τους γυρίζουμε από την άλλη. Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε από τη φωτιά με ένα πιρούνι.
 
  3)Τσουκνίδια αλευρωμένα (νηστίσιμο):
Υλικά: 1 κιλό τρυφερά τσουκνίδια, 1 ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι φρέσκα σκόρδα (φλούδες), 1 χούφτα ροκίσιο αλεύρι άσπρο (καλαμποκίσιο), αλάτι. 
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα τσουκνίδια. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τα τσουκνίδια ολόκληρα μαζί με τον άνηθο και τις φλούδες από το φρέσκο σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Λιώνουμε τα βρασμένα τσουκνίδια με ένα πιρούνι ώστε να γίνουν πολτός. Ρίχνουμε μια κούπα αλεύρι καλαμποκίσιο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί και τα βάζουμε να ξαναβράσουν ώσπου να γίνουν μια αραιή σούπα.

  4)Χοιρινά χειροποίητα λουκάνικα από άντερα (μπουμπάρια)
Υλικά: 1 συκωταριά και άντερα χοιρινά, 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι, 1 κρεμμύδι, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι άνηθο, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή φυτίνη, Μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, αλάτι, ρίγανη. 
Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα άντερα και τα ψιλοκόβουμε (εκτός από το μεγάλο) όπως και τη συκωταριά. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια μαζί με το κρεμμύδι. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και μόλις πάρουν μια βράση ρίχνουμε το ανάλογο νερό. Αφού βράσει το νερό ρίχνουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και το βγάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο . Γεμίζουμε το μεγάλο άντερο με το ρύζι όμως όχι τελείως γιατί θα φουσκώσει και το ρύζι. Αφού το γεμίσουμε δένουμε τις δύο άκρες του άντερου και το βάζουμε στο ταψί σε σχήμα σαλίγκαρου όπως στη φωτογραφία. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το ψήνουμε ώσπου να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

  5)Μπλατσάρα ή μπλατσαριά (πίτα)
Υλικά: 1 κιλό διάφορα χόρτα (καθαρισμένα και πλυμένα), 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πράσα, 3 αυγά. 400γρ. φέτα, 50 γρ. βούτυρο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 2 ½ φλυτζ. αλεύρι, ½ φλυτζ. σιμιγδάλι ψιλό, 1 φλυτζ. γάλα, 2 φλυτζ. νερό, 200 γρ. λάδι, Μαύρο πιπέρι. αλάτι. 
Εκτέλεση: Χρειαζόμαστε τα εξής χόρτα ή κάποια από αυτά: σπανάκι, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ζόχια, , τσουκνίδια, λαψάνες, καυκαλήθρες, σέσκουλα ή μπαζιά, σπανάκι, λάπατα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα λαχανικά και χόρτα. Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας τα χόρτα με πολλά νερά. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη βαθιά λεκάνη. Τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι, ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά και λίγη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε επίσης τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα χορταρικά. Προσθέτουμε στο μίγμα λίγο μαύρο πιπέρι, λάδι (περίπου150γραμμάρια) και την μισή τριμμένη φέτα. Καθώς τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσέχουμε να τα τρίψουμε γερά με τα δάχτυλα για να ενωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το κουρκούτι: Βάζουμε λίγο αλεύρι καλαμποκίσιο και σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και περίπου 1 σφηνάκι λάδι. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό, ανακατεύοντας με μεγάλο κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα σχετικά αραιό κουρκούτι ώστε να ανακατεύεται με ευκολία. Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο και λάδι, σε όλη την επιφάνειά του. Ρίχνουμε τα 2/3 από το κουρκούτι μέσα στο ταψί με μια κουτάλα. Το στρώνουμε με το πίσω μέρος της κουτάλας για να απλωθεί ομοιόμορφα. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλα. Περιχύνουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο κουρκούτι και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Ψήνουμε την μπλατσαριά μας μας στους 175ο C για 1 ώρα. Τη συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρύο ξυνόγαλο ή γιαούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου