Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ:ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ,ΑΡΑΧΘΟΣ, ΖΑΓΟΡΙ, ΜΕΤΣΟΒΟ



Ακολουθεί ετυμολογική ανάλυση των τοπωνυμίων: Τζουμέρκα, Άραχθος, Ζαγόρι, Μέτσοβο
 

Τζουμέρκα: Μερικοί γλωσσολόγοι  ισχυρίζονται  ότι προέρχεται από την λέξη τζούμα (βουνό) στα “παλιά ηπειρώτικα”  και με δεύτερο συνθετικό την ομηρική λέξη “έρκος” δηλαδή προπύργιο.  

Άραχθος: Το όνομα του προσεγγίζεται ετυμολογικά από το ρήμα αράττω, που σημαίνει συντρίβω, τσακίζω, και είναι δηλωτικό του «χαρακτήρα» του και της «συμπεριφοράς» του.

 Ζαγόρι: Ετυμολογικά η ονομασία έχει σλαβική καταγωγή και προέρχεται από τη λέξη "ζα-γκόρι", που σε απλά Ελληνικά μεταφράζεται ως "ο τόπος πίσω από το βουνό"

Μέτσοβο: Επικρατέστερη άποψη για την ετυμολογία του είναι αυτή που υποστηρίζει ότι σημαίνει το «μέσον του βουνού», από το ιταλικό μέτζο (= μέσο) και το σλαβικό όβο (= βουνό).

3 σχόλια:

  1. Η ονομασία Μέτσοβο σχετίζεται με τη σλαβική λέξη Μετς=Αρκούδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ονομασια Μετσοβο προερχεται απο το σλαβικο "ΜΑΤΣΕΒΑ"που σημαινει χιονοθύελα. Η Μετσκα ( αρκουδα, ειναι επισης πιθανη ονομασια, ""τοπος αρκουδων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ταΓιανενα προηρθαν φυσικα απο το σλαβικο janji γενικη ενικου janjina (του Γιαννη). Δειτε τα αντιστοιχα Γιανινα στην Κροατια και στην Βοσνια (janjina) στην Βικιπεδια. Το κομπλεξ ορισμενων να ψαχνουν παλιες ριζες και να ξεχνουν την ενδοξη προσφορα τους ως εθνικης πρωτεουσας του νεου ελληνισμου, ειναι απεριγραπτο. Ανακαλυψαν μαλιστa οτι το σλαβοχωρι του 7ου αιωνα στις οχθες της Παμβωτιδας, ηταν πολη που την εκτισε μαλιστα ο ιουστινιανος! ( Κaι μετα μιλαμε για σκοπιανους)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή