Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η ΒΑΥΑΡΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ (ΤΩΡΑ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ, ΦΟΥΧΤΕΛ ΤΟΤΕ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ, ΜΑΟΥΡΕΡ, ΧΑΪΝΤΕΚ)

Η Βαυαροκρατία επανέρχεται ως Γερμανοκρατία στη χώρα μας και εμείς διολισθαίνουμε ξανά στο ταπεινωτικό επίπεδο της χώρας "προτεκτοράτου". Πρώτα ο Χόρστ Ράιχενμπαχ στη συνέχεια ο Ιωακείμ Φούχτελ ή Φούχτελος ή Φουχτελάκης χάριν αστεϊσμού για να μας είναι πιο εύπεπτος. Γερμανός υφυπουργός για θέματα Ελλάδας! Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η Βαυαροκρατία επανέρχεται. Τότε ήταν ο κόμης Άρμανσμπεργκ, ο καθηγητής Μάουρερ ο υποστράτηγος Χάυντεκ.
Joseph Ludwig von Armansperg.jpg



Μια από τις χειρότερες περιόδους του νεοελληνικού κράτους υπήρξε η περίοδος της Αντιβασιλείας. Τότε που οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής εγκατέστησαν στην Ελλάδα τον νεαρό και παντελώς ανίκανο βασιλιά Όθωνα και δίπλα του έβαλαν τρεις βαυαρούς αντιβασιλείς, οι οποίοι ασκούσαν ολόκληρη την εξουσία. Όταν ο `Οθων, δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α` εκλέχτηκε από τις προστάτριες Δυνάμεις ως βασιλιάς της Ελλάδας, ήταν ακόμα ανήλικος. Γι’ αυτό μέχρι την ενηλικίωση του την εξουσία θα ασκούσε συμβούλιο αντιβασιλείας με πρόεδρο τον κόμη Ιωσήφ Λουδιβίκο `Αρμανσμπεργκ (1787-1853) δύο τακτικά μέλη, τον καθηγητή Γεώργιο Λουδοβίκο Μάουερ (1790-1872) και τον υποστράτηγο Κάρολο Γουλιέλμο Χάυντεκ (1788-1872) και δύο αναπληρωματικά μέλη, τον Κάρολο `Αμπελ (1788-1859) και τον Κάρολο Γκράινερ. Όταν στις 25 Ιανουαρίου 1833 ο `Οθων φθάνει στην Ελλάδα συνοδευόμενος από τρία μέλη της Αντιβασιλείας (`Αρμανσμπεργκ, Μάουερ, Χάυντεκ), βρίσκει τη χώρα σε πλήρη αποδιοργάνωση και αναρχία. Ο `Αρμανσμπεργκ ανέλαβε την γενική εποπτεία του κράτους και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Ο Μάουερ ανέλαβε την διοργάνωση της δικαιοσύνης, της παιδείας και της εκκλησίας, ο `Αμπελ την εσωτερική διοίκηση, ο Χάυντεκ την οργάνωση του στρατού και ο Γκράινερ τα οικονομικά. Η Αντιβασιλεία, παραμέρισε κάθε δημοκρατικό θεσμό και απομάκρυνε τους `Ελληνες από την άσκηση εξουσίας, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στα χέρια της. Οι Έλληνες που συγκροτούσαν την ελληνική κυβέρνηση (Γραμματεία Επικρατείας - υπουργοί) έπαιζαν μόνο διακοσμητικό ρόλο.
Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τα μέτρα που πήρε η Αντιβασιλεία δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε όμως το έργο της σε τομείς όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη και η εκκλησία.  
Για παράδειγμα, το κράτος χωρίστηκε σε νομούς και επαρχίες. Ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Οργανώθηκε η εκπαίδευση και ο στρατός και λειτούργησαν τα δικαστήρια, έστω και με τρόπο στρεβλό  ως κακέκτυπα των αντίστοιχων Βαυαρικών θεσμών. Ήταν όμως μια ταπεινωτική περίοδος για τους Έλληνες όπου η εφημερίδα της κυβερνήσεως ήταν δίγλωσση (σε ελληνικά και Βαυαρικά γραμμένη), οι αγωνιστές της επανάστασης ήταν περιθωριοποιημένοι και παραγκωνισμένοι, οι Έλληνες μισθοδοτούσαν ειδικό σώμα Βαυαρών πραιτωριανών και επωμίζονταν βαριά φορολογία για την χλιδή και την πολυτελή διαβίωση των Βαυαρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου