Αναγνώστες

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΙΟ ΑΝΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΠΑΠΕΣ


Eνώ το Βατικανό ετοιμάζεται να εκλέξει το νέο πάπα και οι καθολικοί ανά τον κόσμο περιμένουν να βγει λευκός καπνός από την καμινάδα που θα συνεδριάζει το κονκλάβιο των καρδιναλίων, εμείς ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο ανάξιους και διεφθαρμένους πάπες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
 Πάπας Στέφανος ΣΤ΄ 896-897 μ.Χ
Ο Πάπας Στέφανος ΣΤ μισούσε τόσο πολύ τον νεκρό προκάτοχό του, τον Πάπα Φορμόζο, που όταν εκλέχτηκε, διέταξε να σκάψουν τον τάφο του και να τον περάσουν από δίκη. Αφού κρίθηκε ένοχος ο Φορμόζος, του ακρωτηρίασαν τα τρία δεξιά δάκτυλα, αυτά που έκανε ευλογία, τον έγδυσαν γιατί ήταν θαμμένος με τα παπικά του άμφια του και τον πέταξαν στον ποταμό Τίβερη.
Πάπας Βενέδικτος Η΄ 1012-1045 μ.Χ
Ο Πάπας Βενέδικτος Η’ ήταν ο μοναδικός που πούλησε, στην κυριολεξία, το αξίωμά του. Έγινε πάπας στα 18 του χρόνια λόγω διασυνδέσεων που είχε η οικογένειά του. Το μόνο εξακριβωμένο γεγονός είναι ότι το 1045 πούλησε το αξίωμα του Πάπα στο νονό του για να παντρευτεί. Αργότερα προσπάθησε να επιστρέψει στην Ρώμη ισχυριζόμενος ότι διατηρεί ακόμα το αξίωμα του Πάπα.
Πάπας Λέων Ι΄ 1513-1521 μ.Χ
Ο Πάπας Λέων Ι' αποστράγγισε τα ταμεία της Καθολικής εκκλησίας για «ανακαινίσεις» εκκλησιών σε διάστημα δύο ετών. Είχε φτάσει στο σημείο μάλιστα να πουλάει συγχωροχάρτια, καπέλα καρδιναλίων, κοσμήματα, και αγάλματα για να εκπληρώσει το έργο του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου