Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ (ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ)

 Ο Γεώργιος Γρίβας-Διγενής αποτελεί ακόμα και σήμερα μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα  με φανατικούς φίλους και δηλωμένους εχθρούς των μεθόδων του και της τακτικής του.


Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1897 στη Χρυσαλινιώτισσα στη Λευκωσία. Ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και στον Ελληνικό Στρατό είχε λαμπρή καριέρα, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία με το βαθμό του ανθυπολοχαγού, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο καθώς και στις μάχες εναντίον των Ιταλών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την περίοδο της γερμανικής κατοχής ίδρυσε την Οργάνωση «Χ» με εθνικιστικό και φιλοβασιλικό προσανατολισμό.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, μετέβη  μυστικά στην Κύπρο με το ψευδώνυμο Διγενής (από τον ομώνυμο Βυζαντινό θρύλο), για να ιδρύσει μαζί με άλλα 11 την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ)  της οποίας ήταν και ο στρατιωτικός αρχηγός (πολιτικός αρχηγός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος) και που είχε στόχο την εκδίωξη των Βρετανών αποικιοκρατών από το νησί και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Στα τέλη του 1958 με τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για λύση να καταλήγουν, ο Γρίβας διατάσσει εκεχειρία αλλά συνεχίζει να είναι προσανατολισμένος προς περαιτέρω δράση και όχι προς λύση όπως ήταν η Αθήνα.  Προειδοποιούσε ότι θα απέρριπτε αυτή τη λύση που δεν θα τον ικανοποιούσε. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση για να τον ελέγξει και να τον πείσει να αφοπλίσει την ΕΟΚΑ και να αποχωρήσει οικειοθελώς από την Κύπρο, κατάστρωσε και υλοποίησε το σχέδιο του Ευάγγελου Αβέρωφ (υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας) να του αποδώσει λαμπρές τιμές κατά την άφιξή του στην Αθήνα και να οργανώσει εκδηλώσεις προς τιμήν του. Επίσης, ικανοποιώντας την επιθυμία που εξέφρασε ο ίδιος, ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ως «Άξιον τέκνον της Πατρίδος» και του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιστράτηγου εν αποστρατεία. 
Έτσι ο Γρίβας αρχικά συμβιβάστηκε, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε από τη θέση του υπέρ των συμφωνιών αλλά και από την υπόσχεσή του να μην αναμειχθεί στην πολιτική. Άρχισε πανελλαδική εκστρατεία για τις εκλογές του 1961 που όμως δεν ολοκλήρωσε όντας απογοητευμένος από αυτούς που τον στήριξαν εξ αρχής . Στα τέλη του ’63, βίαιες συγκρούσεις ξεσπούν στην Κύπρο και το καλοκαίρι του ’64 ο Γρίβας επιστρέφει μυστικά στο νησί, καθώς ήταν ο εμπνευστής της αποστολής της «μεραρχίας» (5.000 στρατιωτών) που έστειλε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στην Κύπρο. Απελαύνεται το 1967 μετά από τις φασαρίες της Κοφίνου (όπου ελληνοκυπριακές δυνάμεις υπό τις διαταγές του Γρίβα επιτέθηκαν στους Τουρκοκυπρίους ύστερα από εντάσεις και προκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών) και μαζί με αυτόν αποσύρεται από τον Παπαδόπουλο και η ελληνική «μεραρχία», μετά από απειλή της Τουρκίας για εισβολή στο νησί. 
Επιστρέφει και πάλι μυστικά το 1971 όπου ιδρύει και κατευθύνει την οργάνωση ΕΟΚΑ Β’, της οποίας γίνεται και ο πρώτος αρχηγός. Σχεδίασε συνωμοτικά σχέδια για κατάλυση του κράτους και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης και διέταξε δολοφονίες, απαγωγές, κακοποιήσεις πολιτών, επιθέσεις, ανατινάξεις και τοποθετήσεις βομβών.
Πεθαίνει τον Ιανουάριο του 1974 έξι μήνες πριν από το πραξικόπημα, το οποίο ανέτρεψε τον Μακάριο, οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατάληψη και κατοχή του 37% των εδαφών στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου