Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

«Επιδημία» μετανάστευσης έχει χτυπήσει τους Ελληνες επιστήμονες που αναζητούν μια θέση εργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία πενταετία περισσότεροι από 150.000 Ελληνες έχουν μεταναστεύσει σε 74 χώρες και συνολικά 528 πόλεις.


Διάφορες ειδικότητες επιστημόνων βρίσκουμε πλέον σε όλες τις γωνιές του κόσμου: γιατρούς στη Μέση Ανατολή, χημικούς στην Αφρική, μηχανικούς στην Ασία. Ωστόσο, δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Βρετανία και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, καθώς συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, χθες στη διάρκεια ημερίδας του γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Εργασία στο εξωτερικό». Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του ιδρύματος, Λόης Λαμπριανίδης, διατύπωσε ορισμένες επικαιροποιημένες διαστάσεις της έρευνας που παρουσιάζει στο βιβλίο του «Επενδύοντας στη φυγή». 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο, το 2010 υπήρχαν περίπου 120.000 Ελληνες επιστήμονες (που αποτελούσαν το 10% του συνολικού αριθμού επιστημόνων που ζουν στην Ελλάδα) που εργάζονταν στο εξωτερικό. Εκτοτε ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 150.000.
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Λαμπριανίδη, οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (ποσοστό 61%) πριν αποφασίσουν να φύγουν ή να παραμείνουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές για εργασία, δεν αναζήτησαν καν δουλειά στη χώρα μας.

1 σχόλιο:

  1. Grazie per aver visitato il mio blog. Il tuo è molto interessante, peccato che il traduttore non aiuta moltissimo, spesso le traduzioni sono incomprensibili.
    Per quanto riguarda l'argomento del post, purtroppo anche qui in Italia succede la stessa cosa, i nostri migliori ricercatori se ne vanno all'estero e raramente ritornano. Un abbraccio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή