Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΦΤΑΣΕ, ΤΑ "ΜΕΛΟ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.

 Η μεγάλη εβδομάδα έφτασε, πλησιάζει και η Μεγάλη Παρασκευή και τα τηλεοπτικά μας κανάλια θα ανασύρουν από τη ναφθαλίνη κάποια από τα «μελό» του ελληνικού κινηματογράφου.
Οι ταινίες αυτές μπορεί  να είναι πλέον ξεπερασμένες και να έχουν χρόνια να παιχτούν στην ελληνική τηλεόραση , είναι όμως και αυτές ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού σινεμά.
Σήμερα σε πολλούς μπορεί να φαίνονται αστείες ή γελοίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, πως  τις έβλεπαν οι γονείς μας , πολύς κόσμος έκλαψε με αυτές και έκοβαν  ένα σχετικά καλό αριθμό εισιτηρίων , αν και προέρχονταν από μικρές και φτηνές κινηματογραφικές εταιρείες. Πιο κάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά και εντελώς τυχαία κάποιες απ' τις ταινίες αυτού του είδους:


"Ο Λουστράκος"



Κοινωνικό μελό του 1962 παραγωγής Ανζερβός , σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Πλυτά και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ , ο Βασιλάκης Καίλας , η Μιράντα Κουνελάκη , η Δέσπω Διαμαντίδου , η Ρίτα Μυράτ , ο Ανδρέας Ντούζος , η Κούλα Αγαγιώτου , η Κλεώ Σκουλούδη , η Έλλη Φωτίου , ο Ανδρέας Φιλιππίδης κ.α. Η ταινία έκοψε 37.894 εισιτήρια και ήρθε 15η ανάμεσα στις 82 ταινίες της χρονιάς. Υπόθεση : Ο μικρος λουστρακος Βασιλης Μαρας παραλληλα με το σχολειο του δουλευει στους δρομους της Αθηνας για να βγαλει χρηματα. Η μητερα του βρισκεται αδικα στη φυλακη για το φονο του Δημητριαδη. Με την επιμονη του Βασιλη, ομως, και τη βοηθεια ενος δικηγορου, του Καρελη, η μητερα του αποφυλακιζεται. Τα χρονια περνουν κι ο Βασιλης καταφερνει με επιτυχια να μπει στην σχολη της Ιατρικης. Ομως, τα οικονομικα του δεν ειναι καθολου ανθηρα και δεν μπορει να ξεφυγει απο τη δουλεια του λουστρου, η οποια θα σταθει εμποδιο αναμεσα σ` αυτον και στην κοπελα που αγαπα, τη Μαρια. 



"Είμαι μια Δυστυχισμένη"


Κοινωνικό μελό του 1964 παραγωγής Κλακ Φιλμς , σε σκηνοθεσία Απόστολου Τεγόπουλου , σενάριο Γιώργου Ολύμπιου και μουσική Απόστολου Καλδάρα. Πρωταγωνιστούν η Μάρθα Βούρτση , ο Νίκος Ξανθόπουλος , ο Παντελής Ζερβός , η Αφροδίτη Γρηγοριάδου , ο Βασιλάκης Καίλας κ.α. Η ταινία έκοψε 203.724 εισιτήρια και ήρθε 24η ανάμεσα στις 93 ταινίες της χρονιάς.
Υπόθεση : Ο μικρός Κυριάκος πουλάει κουλούρια για να ζει καλύτερα αυτός και η γιαγιά του, ενώ η μητέρα του Μάρθα δουλεύει στη Γερμανία. Ο κ. Χατζής γνωρίζεται μαζί του και ζητάει από τη γιαγιά του να δεχθεί την προσφορά του να στείλει τον Κυριάκο εσωτερικό σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Ο κ. Χατζής ενεργεί κρυφά για λογαριασμό του Βασίλη, του πατέρα του Κυριάκου που έλειπε χρόνια στην Αμερική, όπου έπαθε αμνησία και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. 

"Εσκότωσα για το παιδί Μου"


Κοινωνικό μελό του 1962 σε παραγωγή , σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Αθανασιάδη και μουσική Κώστα Καπνίση. Πρωταγωνιστούν η Ελένη Χατζηαργύρη , ο Κώστας Κακκαβάς , ο Γιώργος Καμπανέλλης , ο Μίμης Στεφανάκος , η Έφη Οικονόμου κ.α. Η ταινία έκοψε 9.262 εισιτήρια και ήρθε 53η ανάμεσα στις 68 ταινίες της χρονιάς.
Υπόθεση : Η Άννα Νικολάου σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της αναγκάστηκε να δουλέψει στο καμπαρέ του Καραλή. Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά της Κώστας και Λίζα μεγάλωσαν, αλλά η ίδια συνεχίζει να δουλεύει στο καμπαρέ, προσποιούμενη πάντα ότι εργάζεται νυχτερινή νοσοκόμα. Ο Καραλής θέλοντας ν`ανανεώσει το "έμψυχο" υλικό του κέντρου, πλευρίζει τη Λίζα παριστάνοντας τον παραγωγό του κινηματογράφου. Η Άννα μη θέλοντας η κόρη της να έχει την ίδια τύχη μ`αυτή, τον δολοφονεί... 


"Ζωή Γεμάτη Πόνο"


Κοινωνικό μελό του 1964 παραγωγής Δαν Φιλμ , σε σενάριο και σκηνοθεσία Σπύρου Ζιάγκου και μουσική Πάνου Τριανταφυλλίδη. Πρωταγωνιστούν η Κάκια Αναλυτή , ο Νίκος Ξανθόπουλος , ο Παντελής Ζερβός , ο Χριστόφορος Νέζερ , η Έφη Οικονόμου κ.α. Η ταινία έκοψε 94.930 εισιτήρια και ήρθε 48η ανάμεσα στις 92 ταινίες της χρονιάς.
Υπόθεση : Μια φτωχή κοπέλα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και παρασύρεται στο δρόμο της αμαρτίας... Ολα όμως αλλάζουν, όταν ξαφνικά γνωρίζει έναν τίμιο κι εργατικό νέο, ο οποίος, με όπλο τα τρυφερά συναισθήματα που τρέφει για εκείνη, θα καταφέρει να τη σώσει από τη διαφθορά και την ηθική κατάπτωση... 


"Κατατρεγμένοι Της Μοίρας"


Κοινωνικό μελό του 1964 παραγωγής Άλμα Φιλμ , σε σκηνοθεσία Στέφανου Στρατηγού , σενάριο Γιάννη Ιωαννίδη και μουσική Τώνιας Καραλή. Πρωταγωνιστούν η Γκέλυ Μαυροπούλου , ο Στέφανος Στρατηγός , ο Ερρίκος Μπριόλας , η Σόνια Ζωίδου , ο Νίκος Τσαχιρίδης , ο Βασιλάκης Καίλας κ.α. Η ταινία έκοψε 89.419 εισιτήρια και ήρθε 50η ανάμεσα στις 92 ταινίες της χρονιάς.
Υπόθεση : Δυο άντρες , ο ένας με ιδιοτελείς κι ο άλλος με ανιδιοτελείς προθέσεις προτίθενται να βοηθήσουν οικονομικά μια χήρα μάνα να γιατρέψει το τυφλό παιδί της...


"Κατρακύλισμα Στο Βούρκο"


Κοινωνικό μελό του 1962 παραγωγής Ακρόπολις Φιλμ , σε σκηνοθεσία Σπύρου Ζιάγκου , σενάριο του ίδιου και του Γιώργου Βρασιβανόπουλου και μουσική του Χρήστου Μουραμπά. Πρωταγωνιστούν η Νίκη Τριανταφυλλίδη , ο Ανδρέας Ντούζος , ο Νίκος Ξανθόπουλος , ο Χριστόφορος Νέζερ , ο Περικλής Χριστοφορίδης , ο Λυκούργος Καλλέργης κ.α. Η ταινία έκοψε 9.565 εισιτήρια και ήρθε 60η ανάμεσα στις 82 ταινίες της χρονιάς.
Υπόθεση : Δυο άντρες συγκρούονται με επίκεντρο μια γυναίκα , την οποία ο ένας προσπαθεί να σπρώξει στην ατιμωτική αμαρτία και ο άλλος να την επαναφέρει στον ίσιο δρόμο...


"Ορφανή Στους Πέντε Δρόμους"


Μελό του 1964 παραγωγής Βασίλη Μπέτσου , σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κωνσταντίνου και σενάριο Βασίλη Μπέτσου. Πρωταγωνιστούν η Μίρκα Καλατζοπούλου , ο Χρήστος Νέγκας , ο Κώστας Καρράς , ο Ανέστης Βλάχος , η Ηλέκτρα Καλαμίδου , ο Νάσος Κεδράκας , η Μαλαίνα Ανουσάκη , η Δώρα Σιτζάνη , η Τζοβάνα Φραγκούλη κ.α. Η ταινία έκοψε 153.688 εισιτήρια και ήρθε 40η ανάμεσα στις 93 ταινίες της χρονιάς.
Υπόθεση : Μια μέγαιρα βασανίζει την τυφλή ψυχοκόρη της με την οποία είναι ερωτευμένος ο ένας από τους δυο γιους της...


"Η Παραστρατημένη"


Κοινωνικό μελό του 1966 παραγωγής Αθηνά Φιλμ , σε σκηνοθεσία Σπύρου Ζιάγκου , σενάριο Θάνου Λειβαδίτη και μουσική Χρήστου Μουραμπά. Πρωταγωνιστούν η Μέμα Σταθοπούλου , ο Θάνος Λειβαδίτης , ο Τζαβαλάς Καρούσος , ο Στέφανος Στρατηγός , η Γιώτα Σοιμίρη , η Ντίνα Τριάντη , η Μαλαίνα Ανουσάκη , η Κούλα Αγαγιώτου , ο Βασίλης Μαυρομάτης κ.α. Η ταινία έκοψε 156.434 εισιτήρια και ήρθε 40η ανάμεσα στις 117 ταινίες της χρονιάς.
Υπόθεση : Ο Στέφανος, μηχανολόγος εργοδηγός, δουλεύει προσωρινά στα κτήματα του Λεμπέση. Θα δημιουργήσει σχέσεις με την κόρη του Λεμπέση τη Στέλλα, που όνειρό της είναι να φύγει από το αγρόκτημα, όπου πέρασε όλη της τη ζωή και να ζήσει στην Αθήνα. Ο πατέρας της δε βλέπει με καλό μάτι τον Στέφανο, και τον απολύει. Η Στέλλα αποφασίζει και φεύγει μαζί του. Στην Αθήνα θα εγκατασταθεί σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου του Πέτρου, φίλου του Στέφανου. Οι πρώτες μέρες για την Στέλλα είναι παραδεισένιες, όμως πάρα πολύ σύντομα θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα και θα αντιληφθεί ποιος είναι ο αληθινός Στέφανος. 

1 σχόλιο: