Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ακολουθεί κριτήριο αξιολόγησης στην  ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                       
                                                     ΘΕΜΑΤΑ

Α ΟΜΑΔΑ

1.Να μεταφέρετε το γράμμα κάθε πρότασης στην κόλλα σας και να γράψετε Σ αν είναι σωστές  και Λ αν είναι λάθος.                                                              (μονάδες 4)
Α. Ο Κυκλαδικός πολιτισμός αναπτύχθηκε λόγω της προνομιακής γεωγραφικής του θέσης.
Β. Τα μαρμάρινα ειδώλια βρέθηκαν στην Κρήτη.
Γ. Τα  μινωικά ανάκτορα έχουν προσανατολισμό στον άξονα Ανατολής – Δύσης.
Δ. Η  κοινωνική οργάνωση  στις Μυκήνες  ήταν η εξής : άναξ, αυλικοί, ιερατείο, δήμοι  και δούλοι.
Ε. Η Γραμμική γραφή  Β αποκρυπτογραφήθηκε ενώ η Γραμμική  Α όχι.

2. Ποια είναι η εξέλιξη των πολιτευμάτων μέχρι να φτάσουμε στην δημοκρατία;
                                                                                                                       (μονάδες 4)

3. Να συμπληρώσετε τα κενά των παρακάτω προτάσεων.                           (μονάδες 4)
           Το πολίτευμα της Σπάρτης ήταν έργο του νομοθέτη Λυκούργου. Η πόλη είχε δύο ……………….  γιατί κάποτε είχαν γεννηθεί  δίδυμα διαδόχων.  Την ουσιαστική εξουσία στην πόλη είχαν οι ………………………….. υπεύθυνοι για την άμυνα και τις εξωτερικές σχέσεις. Η …………………….  ήταν ένα συμβούλιο από 28  άτομα που είχαν ηλικία άνω των 65 ετών. Κύριο έργο είχε να προετοιμάζει τα θέματα που υποβάλλονταν για έγκριση στην ………………..

4. Ποια μέτρα πήρε ο Σόλωνας το 594 π. Χ. για να δώσει στα προβλήματα της Αθήνας;                                                                                                         (μονάδες 4)

5. Πότε έγινε η Συμμαχία της Δήλου, ποιανού ιδέα ήταν και ποια ήταν η οργάνωσή της;                                                                                                                 (μονάδες 4)

ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΤΡΙΑ

Β ΟΜΑΔΑ

1. Αφού διαβάσετε την πηγή να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις.   (μονάδες 4)
Α) Γιατί δίνει τόση σημασία  ο Πλούταρχος στους μεικτούς γάμους;
Β) Ποιο είναι το έργο του  Μ. Αλεξάνδρου όταν κατέκτησε την Ασία;

      Ο Δημάρατος ο Κορίνθιος, ένας φιλοξενούμενος και φίλος του Φιλίππου, όταν συνάντησε τον Αλέξανδρο στα Σούσα, περιχαρής και δακρυσμένος είπε ότι στερήθηκαν μεγάλη χαρά οι Έλληνες που πέθαναν πρωτύτερα, επειδή δεν είδαν τον Αλέξανδρο να κάθεται στο θρόνο του Δαρείου…
   Με μεγάλη μου χαρά έγινα θεατής εκείνης της γαμήλιας τελετής, όταν παρέλαβε σα μια χρυσοσκέπαστη σκηνή εκατό περσίδες νύφες και εκατό γαμπρούς Μακεδόνες Έλληνες, και ο ίδιος στεφανωμένος έψαλε πρώτος τον υμέναιο, σα να έψαλλε τον ύμνο της αληθινής φιλίας στην ένωση των μεγαλύτερων και ισχυρότερων γενών, όντας εκείνος γαμπρός μιας νύφης και προξενητής όλων των υπολοίπων και συνάμα πατέρας και προστάτης τους, συνδέοντάς τους με τα δεσμά του γάμου.
                                                                                                Πλούταρχος, Ηθικά, 329

2. Να απαντήσετε τις ερωτήσεις  αφού μελετήσετε προσεχτικά την πηγή. (μονάδες4)
Α) Τι συμβουλεύει ο Ισοκράτης τον Φίλιππο; Τι γνωρίζετε για το Συνέδριο της Κορίνθου;
Β) Σε ποια μάχη  ο Φίλιππος νίκησε τους Αθηναίους και τους Θηβαίους;

   Να θυμάσαι ότι όλοι τιμούν και θαυμάζουν κυρίως τους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να είναι συγχρόνως και πολιτικοί και στρατηγοί. Όταν λοιπόν βλέπεις σε μια πόλη να αυξάνονται εκείνοι που δείχνουν τα προτερήματα τούτα, φαντάσου τους επαίνους που εσύ θα λάβεις, όταν προσφέρεις σε όλους τους Έλληνες τις ευεργεσίες σου ως πολιτικός και υποτάξεις τους βαρβάρους χάρη στα στρατηγικά σου προσόντα. Εγώ πιστεύω ότι αυτά θα έχουν καλό τέλος. Γιατί κανένας δεν θα κατορθώσει ποτέ περισσότερα από σένα, ούτε θα γίνει ποτέ στους Έλληνες τόσο  μεγάλη ευεργεσία όσο είναι το να απαλλαγούμε από τόσους πολέμους και να επέλθει ανάμεσά μας ομόνοια, ούτε φαίνεται πιθανό να ξαναποκτήσουν οι βάρβαροι τόσο μεγάλη δύναμη, όταν καταλύσεις αυτή που έχουν σήμερα.                       Ισοκράτης, Φίλιππος 140-141

3. Αφού διαβάσετε την παρακάτω πηγή να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν :                                                                                                (μονάδες 4)
Α) Πότε έγινε η εκστρατεία στη Σικελία και ποιος την οργάνωσε; Ποιοι ορίστηκαν ως αρχηγοί;
Β) Πώς αντιμετώπισαν οι Αθηναίοι την ιδέα της εκστρατείας σύμφωνα με την πηγή;

    Όλους τους έπιασε μεγάλη επιθυμία να φύγουν στην εκστρατεία. Τους πιο ηλικιωμένους  επειδή νόμιζαν ότι θα κατακτήσουν τη Σικελία ή ότι τουλάχιστον δεν διέτρεχαν κίνδυνο με τόσες μεγάλες δυνάμεις. Τους νεότερους επειδή είχαν την επιθυμία να δουν τον μακρινό αυτό τόπο και να τον γνωρίσουν, αλλά και επειδή ήταν βέβαιοι ότι θα γυρίσουν. Το πλήθος οι στρατιώτες επειδή θα έπαιρναν μισθούς αμέσως κι επειδή με την επέκταση της κυριαρχίας θα εξασφάλιζαν για πάντα τη μισθοφορία. Έτσι, εξαιτίας του γενικού ενθουσιασμού, ακόμη κι εκείνοι που διαφωνούσαν σώπαιναν, από φόβο μήπως, καταψηφίζοντας, θεωρηθούν κακοί πατριώτες.                                                                             Θουκυδίδης, Ιστορία, Ζ, 24

4. Διαβάζοντας την πηγή να απαντήσετε στις ερωτήσεις:                           (μονάδες 4)
Α) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά  που προσδίδει ο Πλούταρχος και στους δυο άντρες;
Β) Τι γνωρίζετε για τον Ιερό Λόχο και τη λοξή φάλαγγα;

   Ήσαν κι οι δυο  τους το ίδιο πλασμένοι για την κάθε αρετή, με τη διαφορά πως ο Πελοπίδας έβρισκε μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη γυμναστική, ενώ ο Επαμεινώνδας στη μάθηση και τις ώρες που ξαδειάζανε,  τις διαθέτανε, ο πρώτος συχνάζοντας στις παλαίστρες και στα κυνήγια, ενώ ο άλλος ακούοντας κάτι και φιλοσοφώντας. Από τα πολλά και καλά φυσικά που είχαν κι οι δυο τους, τέτοια που να οδηγούν στη δόξα, κανένα δε θεωρούν, όσοι έχουν μυαλό, σπουδαιότερο από το ότι μέσα σε τόσους αγώνες και σε τόσες στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες διαφύλαξαν μεταξύ τους απ’ αρχής μέχρι τέλους σταθερά μιαν απείραχτη αγάπη και φιλία.
                                                                                            Πλούταρχος, Πελοπίδας, IV

ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΔΥΟ



1 σχόλιο: