Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΕΝΑ ΖΩΟ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ, ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

Σήμερα, 30 Αυγούστου, γιορτάζει ο Αλέξανδρος, όχι ο μέγας αλλά ο πατριάρχης Κων/λεως του 4ου αι. Κάνοντας μια μικρή παρασπονδία εμείς θα αναφερθούμε στο έτερον ήμισυ του μεγάλου στρατηλάτη και μη φανταστείτε τη Ρωξάνη, την κόρη του άρχοντα της Βακτριανής Οξυάρτη που ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε το 327 π.Χ. και η οποία έφερε στον κόσμο λίγο μετά το θάνατό του τον Αλέξανδρο το Δ΄ αλλά το άλογό του, τον αχώριστο σύντροφό του, το Βουκεφάλα.


Ο Βουκεφάλας ήταν το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα από τα πιο γνωστά άλογα στην παγκόσμια ιστορία. Πολλές φορές περιγράφεται ως σκούρου χρώματος, ψηλό και πολύ δυνατό, όπως άλλωστε τα περισσότερα Θεσσαλικά άλογα εκείνης της εποχής. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Φιλόνικος ο Θεσσαλός, ένας έμπορος αλόγων, πρότεινε στο Φίλιππο της Μακεδονίας, να αγοράσει το Βουκεφάλα για δεκατρία τάλαντα. Η ετυμηγορία των παρευρισκόμενων Μακεδόνων ήταν ότι πρόκειται για ένα άγριο και ατίθασο άλογο, το οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να δαμάσει. Ο Φίλιππος ήταν έτοιμος να απορρίψει την προσφορά αν δεν παρενέβαινε ο γιος του Αλέξανδρος. Ο νεαρός τότε Αλέξανδρος παρατηρώντας τη συμπεριφορά του αλόγου, διαπίστωσε ότι φοβόταν τη σκιά του. Έτσι, πλησιάζοντάς το, άρπαξε τα χαλινάρια του και το έστρεψε προς τον ήλιο. Αφού το άλογο δεν έβλεπε την σκιά του, ηρέμησε και έτσι κατάφερε ο Αλέξανδρος να το ιππεύσει.Οι παρευρισκόμενοι ζητωκραύγασαν τον νεαρό Αλέξανδρο και ο πατέρας του Φίλιππος, λένε από τη μεγάλη χαρά του, τον ασπάστηκε και του είπε: «Γιε μου, ψάξε για βασίλειο αντάξιό σου. Η Μακεδονία είναι μικρό βασίλειο για να σε χωρέσει».Ο Καλλισθένης παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή για την καταγωγή του Βουκεφάλα. Μας λέει ότι ο Φίλιππος είχε αναθρέψει μόνος του το πουλάρι, ένα άλογο με ηρωικά χαρακτηριστικά που ξεπέρασε σε φήμη ακόμη και τον Πήγασο. Ο μύθος λέει ότι το Μαντείο των Δελφών είχε πει στο Φίλιππο ότι ο μοιραίος βασιλιάς του κόσμου θα είναι αυτός που θα μπορέσει να ιππεύσει τον Βουκεφάλα, ένα άλογο με ένα σημάδι, κεφάλι βοδιού, στο γοφό.Ο Αλέξανδρος ονόμασε το άλογο του Βουκεφάλα, πολύ πιθανόν από το εύρος του μετώπου του. Ο Βουκεφάλας θα γινόταν το άλογο που τον συντρόφευε για τα επόμενα περίπου 20 χρόνια. Τόσο πολύ αγαπούσε το άλογό του ώστε, όταν εκείνο τραυματίστηκε μοιραία στην μάχη του Υδάσπη, έδωσε το όνομά του σε μια πόλη της Ασίας. Την ονόμασε Βουκεφάλα.

Διαβάστε πως περιγράφει ο Αρριανός το Βουκεφάλα και το θάνατό του.(Ἀρριανός, Ἀλεξάνδρου Ἀνάβασις 5.19.4-6 (διασκευή))


Ἵνα δὲ ἡ μάχη συνέβη καὶ ἔνθεν ὁρμηθεὶς ἐπέρασεν τὸν Ὑδάσπην ποταμὸν πόλεις ἔκτισεν Ἀλέξανδρος. Καὶ τὴν μὲν Νίκαιαν τῆς νίκης τῆς κατ' Ἰνδῶν ἐπώνυμον ὠνόμασε, τὴν δὲ Βουκεφάλαν ἐς τοῦ ἵππου τοῦ Βουκεφάλα τὴν μνήμην, ὅς ἀπέθανεν αὐτοῦ ὑπό καύματος τὲ καὶ ἡλικίας καματηρὸς γενόμενος, πολλὰ δὲ πρόσθεν ξυγκαμῶν τὲ καὶ συγκινδυνεύσας Ἀλεξάνδρῳ, ἀναβαινόμενός τε πρὸς μόνου Ἀλεξάνδρου, ὅτι τοὺς ἄλλους πάντας ἀπηξίου ἀμβάτας, καὶ μεγέθει μέγας καὶ τῷ θυμῷ γενναῖος. Σημεῖον δὲ οἱ ἦν βοός κεφαλὴ ἐγκεχαραγμένη, ἐφ' ὅτῳ καὶ τὸ ὄνομα τοῦτο λέγουσιν ὅτι ἔφερεν οἱ δὲ λέγουσιν ὅτι λευκὸν σῆμα εἶχεν ἐπὶ τῆς κεφαλῆς, μέλας ὤν αὐτός, ἐς βοὸς κεφαλὴν μάλιστα εἰκασμένον.  Οὗτος ὁ ἵππος ἐν τῇ Οὐξίων χώρα ἀφανὴς ἐγένετο Ἀλεξάνδρῳ, καὶ Ἀλέξανδρος προεκήρυξεν ἀνὰ τὴν χώραν πάντας ἀποκτενεῖν Οὐξίους, εἰ μὴ ἀπάξουσιν αὐτῷ τὸν ἵππον. Τοσῆδε γὰρ σπουδὴ Ἀλεξάνδρῳ ἀμφ’ αὐτὸν ἦν.

Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασις 5.19.4-6 (διασκευή)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ


Ο Αλέξανδρος, εκεί όπου έγινε η μάχη και στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε και πέρασε  τον Υδάσπη ποταμό, έκτισε πόλεις. Και στη μια πόλη έδωσε το όνομα Νίκαια, από τη νίκη του κατά των Ινδών και την άλλη την ονόμασε Βουκεφάλα, σε ανάμνηση του αλόγου του, του Βουκεφάλα, που πέθανε εκεί επειδή καταβλήθηκε από τον καύσωνα και τα γηρατειά και είχε περάσει πολλούς κινδύνους μαζί με τον Αλέξανδρο και τον οποίο ίππευε μόνο ο Αλέξανδρος, επειδή απέρριπτε ως ανάξιους όλους τους άλλους αναβάτες, μεγαλόσωμος και γενναίος. Και είχε σημάδι του, ένα κεφάλι βοδιού χαραγμένο πάνω του, εξαιτίας του οποίου λένε ότι έφερε και το όνομα αυτό· Άλλοι, λένε ότι είχε άσπρο σημάδι στο κεφάλι του, ενώ ο ίδιος ήταν μαύρος, το οποίο έμοιαζε πάρα πολύ με κεφάλι βοδιού.  Αυτό το άλογο το έχασε ο Αλέξανδρος, στη χώρα των Ουξίων, και γι’ αυτό ο Αλέξανδρος διακήρυξε δημόσια σε όλη τη χώρα, ότι θα εκτελέσει όλους τους Ουξίους, αν δεν του επιστρέψουν το άλογο. Γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον έδειχνε ο Αλέξανδρος γι’ αυτό το άλογο.



2 σχόλια:

  1. Με συγκίνησε η ιστορία..! Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω είναι μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά αυτός ο στενός σύνδεσμος ενός στατηλάτη με ένα ζώο αλλά και οι άνευ προηγουμένου τιμές που απέδωσε σ' αυτό με το θάνατό του. Καλό Σαββατοκύρικο Marie

      Διαγραφή