Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σε μια εποχή που τα δυτικά πρότυπα διατροφής έχουν υιοθετηθεί από πολλούς από εμάς και κυρίως από τα παιδιά μας, με άμεσο ορατό αποτέλεσμα την παχυσαρκία και με απώτερο σοβαρές ασθένειες, ίσως μια αναδρομή στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων προγόνων μας, που εφάρμοζαν στην πράξη τη μεσογειακή διατροφή να έκανε καλό σε όλους μας. Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονταν η γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιό τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι και κρασί.

Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά: σιτάρι και σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι (πληγούρι), από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβύθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετίζονταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Το φαγητό το συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό. (άκρατον οίνον δηλ. ανέρωτο κρασί, δεν κατανάλωναν ποτέ οι αρχαίοι Έλληνες. Το θεωρούσαν βαρβαρική συνήθεια)
Πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων παρέχουν τόσο οι γραπτές μαρτυρίες όσο και διάφορες καλλιτεχνικές απεικονίσεις: οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και το έργο του γραμματικού Αθήναιου από τη μία πλευρά, τα κεραμεικά αγγεία και τα αγαλματίδια από ψημένο πηλό από την άλλη.

2 σχόλια:

  1. Υπάρχει ένα εστιατόριο στην Αθήνα που σερβίρει αρχαιοελληνικό φαγητό και ίσως αξίζει μια επίσκεψη! Ωραίο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή