Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 40

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και στους δύο αντιμα­χόμενους στον πόλεμο του 40 εξαιτίας του ορεινού εδάφους, του ύψους του χιονιού και του πολικού ψύχους που επικρατούσε, ήταν τα κρυο­παγήματα που τις περισσότερες φορές προκαλούσαν μεγαλύτερες απώλειες απ' αυτές των σκληρών μαχών (25.000 Έλληνες - 22.000 Ιταλοί παγόπληκτοι).



Στην Έκθεση της Διευθύνσεως Υγειονομι­κής Υπηρεσίας του Γενικού Στρατηγείου αναφέρεται συγκεκριμένα:
 «... Καθ' όλον το εξάμηνον διάστημα διεκομίσθησαν εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) σχεδόν τραυματίαι, παγόπληκτοι και ασθενείς ήτοι αναλυτι­κώς τριάκοντα χιλιάδες (30.000) περίπου τραυματίαι, είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) παγόπληκτοι και είκοσι χιλιάδες (20.000) ασθενείς...».
Εξάλλου στην Έκθεση Πολεμι­κών Πεπραγμένων της XVII Μεραρχίας Πεζικού (28 Οκτ - 28 Δεκ 1940), που δρούσε στο όρος Κάμια αναφέρεται:«8 Δεκεμβρίου Ο καιρός εξακολουθεί ψυχρός με χιόνια και ομίχλη. Οι αξιωματικοί και οι οπλίτες υποφέρουν με καρτερικότητα άξιοι ιδιαίτερου θαυμασμού το δριμύ αυτό ψύχος, του οποίου συνέπεια είναι ο πολλαπλασιασμός των κρυοπαγημάτων αξιωματικών και οπλι­τών και οι συνεχείς απώλειες των κτηνών, ειδών οπλισμού και παντοειδούς υλικού».
Tο πρόβλημα για τους Έλληνες ήταν μεγαλύτερο γιατί ο Ελληνικός στρατός στον πόλεμο του 40 χρησιμοποιούσε κυρίως ημιάρβυλα και γκέτες. Το ύψος του χιονιού και η έλλειψη υγιεινής είχαν ως αποτέλεσμα οι βρεγμένες και μολυσμένες γκέτες που ερχόταν σε άμεση επαφή με το δέρμα να πολλαπλασιάζουν τα κρούσματα κρυοπαγημάτων και μολύνσεων. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, το πρόβλημα αντι­μετωπίστηκε με επιτυχία με τη χρήση λιπαντικών ουσιών και ειδικών μάλλινων επιδέσμων και καλτσών, που κατά χιλιά­δες οι Ελληνίδες κάθε ηλικίας έπλεκαν και έστελναν στο μέτωπο.
Χιλιάδες όμως ήταν οι ακρωτηριασμοί  κάτω άκρων στα πρόχειρα χειρουργεία του μετώπου ή στα νοσοκομεία των μετόπισθεν.Οι ήρωες ανάπηροι του πολέμου στην Αλβανία ήταν για χρόνια μια γνώριμη και συγκινητική εικόνα για όλους μας στις παρελάσεις για την επέτειο του ΟΧΙ, ζωντανή απόδειξη του αγώνα και της προσφοράς των απλών στρατιωτών στο έπος του 40.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου